Au fost deschide 139 de secții de votare peste hotare R. Moldova în contextul alegerilor prezidențiale din noiembrie. Cele mai multe vor fi înfiinţate în Italia, Rusia, România şi SUA, a decis luni Comisia Electorală Centrală. Totuşi, numărul de secţii de vot aprobat este cu mult mai mic decât cel propus anterior – 202.
Potrivit membrilor Comisiei Electorale Centrale, discuţiile referitoare la constituirea secţiilor de votare în străinătate au început încă din luna iunie. Ultima propunere a instituţiei electorale către ministerul de Externe era să deschidă 145 de secţii. S-a acceptat, însă, înfiinţarea a numai 136 de secţii. În acest sens, ministerul de Externe a adus mai multe argumente.
„Unu: recepţionearea tardivă, inclusiv până la 26.09 a permisiunilor de înfiinţare a secţiilor de votare. Doi: instituirea noilor restricţii sanitare în orice moment până la 26.09 cât şi regtrarea deciziilor pozitive exprimate anterior sub influenţa evoluţiei situaţiei epidemiologice în ţările respective. Trei: instituirea carantinei parţiale sau totale în anumite state care poate face impoisbilă conbstitirea secţiilor şi va limita deplasarea persoanelor într-o rază anumită a domiciliului”, a spus Dorin Cimil, preşedintele Comisiei Electorale Centrale.
Ulterior, membrii CEC au aprobat deschiderea a încă trei secţii de votare. Astfel, numărul total a ajuns la 139. Cele mai multe birouri electorale, 30 la număr, vor fi constituite în 24 de oraşe din Italia. Alte 17 vor fi create în Federaţia Rusă. În România şi SUA se vor deschide câte 12 secţii de votare, în Franţa 8, în Marea Britanie 7, iar alte 6 secţii de votare vor fi în Germania.
Totodată, pentru basarabenii din Canada, Irlanda şi Spania se vor crea câte 4 secţii de vot. Alte 3 birouri electorale se vor deschide în Portugalia, iar câte 2 în Israel, Turcia şi Ucraina. În 21 de state, printre care Bulgaria, Grecia, Olanda, Belgia, China, va fi creată câte o singură secţie de vot.
Luni, Comisia Electorală Centrală a decis şi numărul secţiilor care vor fi înfiinţare pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului. Vor fi deschise 42 de birouri electorale în Tighina şi unele localităţi ale raionului Căuşeni.
Numărul acestor secţii a constituit o problemă chiar de la debutul campaniei electorale. O investigaţie jurnalistică a arătat că s-au comis fraude în procesul de înregistrare prealabilă a alegătorilor din Rusia.
După anunțarea deciziei privind deschiderea și numărul secțiilor de votare din străinătate, PAS, condus de Maia Sandu, a avut o reacție, acuzând CEC că a neglijat falsificarea masivă a înregistrărilor prealabile pentru deschiderea secțiilor de votare în Rusia.
„Din păcate, CEC a neglijat falsificarea masivă a înregistrărilor prealabile pentru deschiderea secţiilor de votare în Federaţia Rusă, fapt care a şi determinat deschiderea în această ţară a 17 secţii de votare, în lipsa unei justificări suficiente care s-ar circumscrie criteriilor prevăzute de lege. Pe de altă parte, deşi au existat solicitări şi argumentări corespunzătoare, CEC a refuzat deschiderea mai multor secţii de votare în alte state, cum ar fi, de exemplu, SUA, Canada, Israel, Portugalia şi altele”, se arată într-un comunicat al partidului.
De asemenea, Maia Sandu spune că există multe întrebări referitoare la hotărârea adoptată de CEC, inclusiv în ceea ce priveşte transparenţa luării deciziilor.
„Nu au fost luate în considerare propunerile cetăţenilor din diaspora, opiniile societăţii civile şi a concurenţilor electorali. Nu există o claritate în ceea ce priveşte criteriile care au stat la baza acestei hotărâri, nu au fost organizate consultări publice şi nu au fost auzite solicitările de transparenţă şi imparţialitate. În continuare, atât concurenţii electorali, cât şi societatea în ansamblu, trebuie să monitorizeze activitatea organului electoral central pentru a-l determina să organizeze alegeri libere şi corecte şi să nu admită ca voinţa oamenilor să fie denaturată”, mai precizează sursa citată.