Trei bibliotecari din Republica Moldova îndeamnă vizitatorii Muzeului Cărții să privească dincolo de carte, prin creațiilor lor neobișnuite publicului din R. Moldova, dar cunoscute și apreciate în România. Diverselor compoziții care au la bază cartea li s-a dat un farmec aparte printr-o tehnică japoneză, transformând manualele obișnuite în adevărate opere de artă, notează TVR Moldova.
Compoziţiile expuse la Muzeul Cărţii sunt impresionante, iar mesajele pe care le transmit acestea sunt de o profunzime aparte. „Cartea cenzurată” este redată astfel: înconjurată de sârmă ghimpată şi străpunsă de cuie, iar „Savoarea lecturii” este reprezentată printr-o felie de tort.
„Una din compoziţii prezintă istoria cărţii, este vorba de compoziţia „Cartea cenzurată”, deoarece în istoria ei au existat perioade când cartea a fost interzisă, arsă, scoasă din colecţii, ascunsă şi am expus chiar şi câteva cărţi care în timpurile sovietice erau interzise publicului larg, este vorba de „Istoria Românilor”, editată la Bucureşti şi alte lucrări ale autorilor români, Alecsandri şi alţii”, spune Viorica Cosovan, șefa secției „Carte veche și rară”, a Bibliotecii Naționale a R. Moldova.
În total au fost concepute 25 de compoziţii în tehnica „Book folding”, este un procedeu care are la bază arta japoneză, origami.
„Tot aici o compoziţie are un titlu sugestiv „Eternitatea”, care porneşte de la o găoace de ou, adică viaţa porneşte de la un embrion, cartea înserează în sine toată moştenirea umanităţii şi desigur că din carte porneşte vlăstarul vieţii, reflectată printr-o buturugă uscată, din care pornesc firele verzi ale copacilor”, mai spune Cosovan.
Ideea creării unei asemenea expoziţii s-a copt în cadrul colectivului secţiei „Carte veche şi rară”. La una dintre compoziţii, custozii secţiei au muncit timp de două săptămâni, fără întrerupere.
Conceptul expoziţiei este de a vedea cartea nu doar ca o sursă de informare, dar şi ca un obiect de artă, izvor de inspiraţie.
„Noi ne-am dorit să atragem atenţia şi tinerelor generaţii prin faptul că cartea nu este doar plictisitoare, dar cartea este fascinantă şi ea inspiră la lucruri mai mult decât a o citi”, a subliniat Viorica Cosovan.
Expoziţia este deschisă publicului larg până la sfârşitul lunii octombrie, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.