Reprezentanții Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova se arată „nedumeriți de declarațiile Ambasadei României la Chișinău cu privire la „eroismul soldaților regimului Antonescu, căzuți la datorie la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”.
„Asigurările reprezentaților oficiali ai Bucureștiului sună cinic. Vrem să reamintim că acțiunile subalternilor criminalului nazist Antonescu, care au fost condamnate de tribunalele de la Nuremberg și București și pe care diplomații români îndeamnă „să nu-i uităm niciodată”, într-adevăr au lăsat o moștenire greu de uitat. Urmașii zecilor de mii de locuitori ai Republicii Moldova, moldoveni, ruși, evrei și bulgari, maltratați de agresorii lui Antonescu și călăul său Alexianu, nu vor uita crimele ticăloșilor fasciști, care și-au justificat acțiunile prin „lupta pentru reîntregire”. Oare putem considera „luptă pentru reîntregire” – execuțiile în masă a rușilor și a evreilor din Transnistria de administrația română de ocupație? Sau poate „luptă pentru reîntregire” este participarea trupelor române de partea lui Hitler în bătălia de la Stalingrad? Dar complicitatea părtașilor naziști a lui Antonescu la înfometarea locuitorilor blocadei Leningrad?”, a subliniat Ambasada Rusiei în Republica Moldova.
Totodată, instituția condamnă vehement declarațiile cu privire la eroii români, care potrivit rușilor ar avea menirea să-i justifice pe „criminalii naziști” la o „data sacră”, când s-au împlinit 75 de ani de la „victoria coaliției anti-Hitler împotriva nazismului”, în care, „ar fi bine să le reamintim partenerilor români că s-au luptat cu vitejie și strămoșii lor antifasciști”.
Amintim că, pe 23 octombrie, Ambasada României la Chișinău a organizat, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. Cei prezenți au remarcat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.”