Dependența R. Moldova de gazele ruseşti şi, implicit, acumularea datoriei la gaz reprezintă un pericol la securitatea națională, deoarece Gazprom a folosit această vulnerabilitate pentru a sista livrarea gazelor.
Aceasta este una dintre concluziile unui studiu realizat de experții Comunităţii WatchDog, care au subliniat că deși Republica Moldova a fost guvernată de partide cu orientare geopolitică diferită, problema respectivă nu a fost soluționată. Astfel încât astăzi, nici măcar autoritățile de la Chișinău nu cunosc care este, de fapt, datoria reală la gaz.
Sergiu Tofilat, expert economic de la Chișinău, a făcut referință la informațiile cu privire la acest subiect prezente în anumite documente . „În protocolul Comisiei mixte moldo-ruse din septembrie 2019 se menționează că datoria comună, a malului drept și a malului stâng, în august 2019, este de 6,1 miliarde dolari, iar în raportul Gazprom-ului din 30 septembrie, adică două luni mai târziu, datoria este deja de 6,5 miliarde de dolari. Vedem o diferență de minim 360 de milioane de dolari, în doar două luni. Ținând cont de volumul consumului de gaze a Moldovei este imposibil ca în două luni datoria să crească cu 360 de milioane de dolari. Prima concluzie este că nici autoritățile nu cunosc care este de fapt datoria Republicii Moldova. Noi putem să o deducem din două componente. Prima este datoria direct față de Gazprom, 6,7 miliarde de dolari. Asta o găsim în rapoartele financiare și mai este o datorie de 1,2 miliarde dolari către o companie fiică a Gazprom-ului. Total vorbim de o datorie de 7,9 miliarde dolari care crește în fiecare oră”, a precizat Tofilat.
Potrivit estimărilor făcute de experți, datoria malului drept a fost majorată artificial cu minim 952 de milioane de dolari, prin diferite acțiuni ilegale, iar această suma nici nu este completă, Mai mult, cifrele din protocolul Comisiei mixte nu corespund realității.
Totodată, Sergiu Tofilat a menționat că livrarea gazelor de către Gazprom în stânga Nistrului nu este altceva decât finanțarea separatismului în R. Moldova. „Gazprom nu urmărește scopuri comerciale când livrează gaz în regiunea transnistreană. De fapt agenda Gazprom-ului privind livrarea gazului în regiunea transnistreană este una politică și poate să se exprime prin fraza: consolidarea influenței ruse în Moldova, prin finanțarea separatismului, coruperea guvernării din Moldova și menținerea rolului de mediator al Rusiei în conflictul transnistrean în propriul său interes”, a subliniat expertul economic într-o conferință de presă.
Printre recomandările formulate de specialiști respectivul studiu se numără efectuarea unui audit al activității economice a SA „Moldovagaz”, dar și separarea datoriei la gaz între malul stâng și malul drept al Nistrului.
Studiul integral poate fi văzut aici.