Municipiile Botoșani și Bălți vor beneficia de 1,6 milioane de euro pentru promovarea culturii pe ambele maluri ale Prutului. În cadrul proiectului european transfrontalier, ,,Eminescu: o cultură – o rută în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți”, autoritățile locale vor dezvolta un traseu cultural cu scopul de a promova cultura în cele două localități, transmite Nord News.
Municipiului Bălți îi revin 820 de mii de euro: 760 mii de euro primăriei locale și 58 mii de euro Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din oraș.
În Bălți, ruta turistică va începe din Parcul Central și va continua în Pinacoteca Antioh Cantemir, Piața Vasile Alecsandri, Aleea Clasicilor și Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”.
Ruta turistică eminesciană va fi implementată prin reabilitarea intrării centrale a Parcului Central, lucrări de pavare, construcția unui lac artificial, reabilitarea și dotarea cu o scenă mobilă a teatrului de vară, instalarea băncilor stradale, urnelor de gunoi, stâlpi stradali de iluminat public.
Totodată, în cadrul proiectului urmează a fi amenajate patru Alei turistice: Aleea ,,Lacul cu Nuferi” (în Parcul Central), Aleea ,,Floarea de Tei” (pe str. Independeței, de la Piața Independenței 1 până la Aleea Clasicilor), Aleea ,,Luceafărul” (pe str. Dostoievski, de la str. Independenței până la str. Ștefan cel Mare, Aleea ,,Plopii fără soț” ( pe str. Ștefen cel Mare, colț cu str. Dostoievski până la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”).
În același timp, proiectul prevede crearea unui Centru de Informare Turistică în incinta Pinacotecii Antioh Cantemir, precum și crearea unui Centru educațional-cultural și de cercetare a patrimoniului literar universal în incinta Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu”. Acesta va consta în amenajarea sălii de festivități, amenajarea galeriei de artă și a sălii de documentare/lectură/cercetare.
Amintim că, în 2017, municipiul Bălți a semnat un Acord de Cooperare cu municipiul Botoșani din România. Semnarea bilaterală a Acordului a deschis calea accesării în parteneriat a Proiectelor în cadrul Programului Operațional Comun (POC) România –Republica Moldova 2014-2020.
Acest proiect este realizat grație implicării Consulatului General al României la Bălți.