Noii miniștri, înaintați de premierul Ion Chicu, au depus jurământul la mai puțin de patru ore de la revocarea din funcție a miniștrilor democrați.
Trei din proaspeții miniștri au mai făcut parte din Guvernul lui Ion Chicu, până formalizarea coaliției dintre PSRM și PDM. Este vorba de Anatol Usatîi, Ministrul Economiei și Infrastructurii, Aurel Ciocoi, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Victor Gaiciuc, Ministrul Apărării. Totodată, Lilia Pogolşa a devenit ministru al Educației, Culturii și Cercetării, iar Olga Cebotari – vicepremier pentru Reintegrare.
La ceremonia de depunere a jurământului președintele în exercițiu, Igor Dodon a declarat că mutările-fulger din cadrul Guvernului de la Chișinău „oricum urmau a fi făcute imediat după alegeri”. „După alegeri, urmează și alte multe schimbări nu doar la Guvern. vor fi schimbări care se încadrează în nevoile de a răspunde la provocările create de pandemie”, a subliniat Igor Dodon.
Șeful statului s-a arătat convins că după prezidențiale, Guvernul de la Chișinău va avea „susținere solidă în Parlamentul R. Moldova” fie de la o „alianță mai largă”, fie de la „toți deputații responsabili”.
Iar potrivit premierului Ion Chicu acest eveniment nu era planificat, dar se poate întâmplat într-o democrație. „Ține de decizia PDM de a-și retrage deputații din Guvern. „Am acționat rapid pentru ca instituțiile să funcționeze la capacitate maximă, dat fiind că suntem într-un an dificil. Suntem în perioada în care promovăm și aprobăm bugetele și propuneri de creștere a economiei. Nu că avem o zi în săptămână, dar nu avem nicio oră liberă și a trebuit să asigurăm funcționalitatea ministerelor”, a reiterat Ion Chicu.
Menționăm că Aureliu Ciocoi, proaspătul ministru al Afacerilor Externe şi integrării Europene, s-a remarcat în mandatul său anterior, printr-o declarație scandaloasă. El a afirmat că armata rusă ar fi „oprit vărsările de sânge” în războiul de pe Nistru, deşi Rusia a fost recunoscută ca parte a războiului din 1992. În urma scandalului, Ciocoi a mers la Preşedinţie să-l consilieze pe Igor Dodon, la fel ca şi Victor Gaiciuc, făcând loc democraților în Guvernul de la Chișinău.
O altă prezență controversată printre vechii-noi membri ai Guvernului de la Chișinău este Lilia Pogolşa, proaspătul ministru al Educației, Culturii și Cercetării. Presa de la Chișinău scrie că aceasta a fost în 2002 viceministră a Educației, perioadă în care instituția era condusă de Gheorghe Sima, iar Guvernul – de Vasile Tarlev. Atunci s-a reținut un an la minister, fiind în centrul unui scandal cu tentă amoroasă. În 2008, Lilia Pogolşa a fost numită directoare a Institutului de Științe ale Educaţiei şi a revenit în 2017 în funcţia de viceministră a Educaţiei, fiind membră a Partidului Democrat.