Dacă întreg rezervorul unionist va fi activat, Maia Sandu va câștiga alegerile prezidențiale fără probleme. Declarația a fost făcută de Anatol Țăranu, analist politic de la Chișinău, care a vorbit despre cum ar putea vota alegătorii candidaților care nu au trecut în turul doi de scrutin .
Potrivit sursei, rezultatele alegerilor prezidențiale din R. Moldova, vor depinde foarte mult de unioniști. „Electoratul unionist a încercat a fi reprezentat de Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă, dar această reprezentare a eșuat. Problema e că toate sondajele credibile arată că electoratul unionist depășește 30%, dar acest lucru nu se reflectă la nivelul reprezentării politice. Acest segment electoral nu este bază electorală pentru Igor Dodon, dar pentru Maia Sandu. Dacă întreg rezervorul unionist va fi activat, Maia Sandu câștigă alegerile fără probleme, dar dacă a fost deja activat în turului întâi, lucrurile nu sunt atât de certe”, a explicat analistul politic.
Anatol Țăranu s-a referit și la electoratul celorlalte partide de pe scena politică din Republica Moldova. Astfel, acesta a remarcat că decizia Partidului Democrat de a se retrage după alegerile prezidențiale din coaliția de guvernare a oferit posibilitatea lui Igor Dodon de a crea un guvern ca, în cazul în care Maia Sandu va deveni președinte, să nu se ciocnească cu un guvern șovăielnic, dar cu unul care va fi totalmente fidel lui Igor Dodon. Pe de altă parte, din momentul părăsirii de către PDM a coaliției de guvernare, Igor Dodon a rămas singur pe scena politică, confirmând izolarea sa și pe interior.
Sursa a mai menționat că unii vorbesc că PDM a părăsit coaliția de guvernare cu PSRM, pentru a se pregăti să ocupe poziția cea mai avantajoasă în perspectiva viitoarelor târguri referitor la majoritatea parlamentară, iar în momentul potrivit „să sară în barca Maiei Sandu”.
Anatol Țăranu a mai spus că electoratul lui Renato Usatîi ar putea să fie divizat în trei categorii în turul doi al alegerilor prezidențiale. Astfel, o parte ar putea vota „împotriva lui Igor Dodon”, altfel spus, pentru Maia Sandu, o parte cu candidatul Igor Dodon, iar cea de-a treia categorie ar putea să nu meargă la votare.
Pe de altă parte, al doilea criteriu reprezintă electoratul lui Renato Usatîi cu caracter „anti-sistem”, care se bazează în exclusivitate pe faptul că „corupția este principalul rău în Republica Moldova”. Această parte a electoratului cel mai probabil va vota pentru Maia Sandu.
Totodată, Anatol Țăranu susține că fenomenul „Șor” în politica moldovenească este unul foarte interesant și își are baza electorală Orheiul. Acest electorat răspunde la niște mesaje populiste. Altceva este cum va reuși Igor Dodon să-l atragă de partea sa, dar și care va fi mesajul transmis electoratului de către Ilan Șor. Potrivit analistului, există o presupunere că Igor Dodon și Ilan Șor ar putea avea o înțelegere, iar asta vorbește despre o probabilitate mare că Partidul „Șor” va încerca să canalizeze efortul electoral al acelui segment către Dodon.
În același timp, analistul politic a subliniat că relațiile personale dintre Maia Sandu și Andrei Năstase, care sunt extrem de complicate chiar dacă la suprafață se păstrează o atmosferă de bun ton, arată unde vor merge voturile celui din urmă.
În opinia lui Anatol Țăranu, electoratul PLDM-ului a fost cumva afectat de escapadele Maiei Sandu asupra actualului lider Vlad Filat, lucru care va avea influențe asupra votului final al acestui electorat „Din această parte practic nimic nu va merge către Igor Dodon, ci către Maia Sandu. Pericolul este în absenteism. Cei nemulțumiți de Maia Sandu vor rămâne acasă și Maia Sandu va avea de pierdut”, a declarat Anatol Țăranu pentru presa de la Chișinău.