Mandatul lui Igor Dodon nu este limitat, dar oricum el nu are competențe legale de a face ce vrea în ultimele zile de mandat. Declarații în acest sens au fost făcute de Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale de la Chișinău.
Sursa a explicat că există prevederi constituționale foarte clare cu privire la perioada în care Maia Sandu va intra în exercițiul funcțiunii. „Acestea prevăd că președintele ales își preia mandatul după învestire, dar acest lucru se va întâmpla după ce expiră mandatul actualului președinte. Mandatul președintelui Dodon expiră, dacă nu greșesc, în luna decembrie, în data de 24”, a menționat fostul președinte al CC.
Cât despre ce mai poate face Igor Dodon ca președinte în exercițiu în acest răstimp, Tănase a specificat că mandatul lui nu este limitat, dar oricum el nu are competențe legale de a face ce vrea. „Poate să mai dea niște distincții de stat, poate să mai semneze niște decrete, în fond, el nu este limitat în exercitarea mandatului său în această perioadă de timp, spre deosebire de parlament sau alte instituții care, aflându-se pe final de mandat, au anumite limitări, președintele nu le are”, a mai punctat sursa.
Fiind întrebat când va avea loc procedura de învestire a noului președinte Maia Sandu, fostul președinte al CC a subliniat că aceasta este mai mult o procedură protocolară.
„Procedura de învestire poate să aibă loc și mai repede, eu nu văd o problemă în sensul acesta, e o chestiune mai mult protocolară, dar, din punct de vedere juridic, intră în funcțiune predarea dosarelor, hai să zic eu așa, a cheilor de la președinție, ca un gest simbolic, urmează să aibă loc după ultima zi de mandat a președintelui actual”, a declarat Alexandru Tănase într-un interviu pentru Europa Liberă.
Amintim că Maia Sandu a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în fața președintelui în exercițiu, socialistul prorus Igor Dodon.