În perioada 16-20 noiembrie 2020, mai mulţi elevi de pe ambele maluri ale Prutului, dar şi din Spania, sub coordonarea unui grup de profesori atât din România cât şi din Republica Moldova, s-au unit cu ajutorul mediului online, pentru a transmite un set de Sfaturi pentru o lume mai bună.
Activitatea a fost prilejuită de Săptămâna Educaţiei Globale (Este lumea noastră, să acţionăm împreună! ). Astfel la iniţiativa domnului profesor Postolachi Vasile, profesor de Religie Ortodoxă la Şcoala Gimnazială nr. 1 Rădăuţi-Prut şi coordonatorul proiectului transfrontalier „Cartea uneşte inimi”, mai mulţi profesori de pe ambele maluri au răspuns cu entuziasm invitaţiei de a aduna câteva materiale video de la elevi cu privire la o lume mai bună.
Astfel au participat elevi din Republica Moldova: Liceul Teoretic Lipcani, Liceul Teoretic „Grigore Vieru”, Briceni; Liceul Teoretic nr. 1, Briceni, România: Şcoala Gimnazială nr. 1 Rădăuţi-Prut, Şcoala Gimnazială: „Episcop Dr. Partenie Ciopron” Păltiniş şi Şcoala Gimnazială „Dimitrie Brândză” Viişoara; Şcoala (Ikastola/Escuela) „San Benito”, Lazkao.
Materialul video a fost prelucrat şi aşezat cu multă migală şi răbdare de către un student basarabean implicat şi în alte activităţi ale proiectului, Todoroşcean Dragoş.
„Cu mila Bunului Dumnezeu proiectul „Cartea uneşte inimi” merge mai departe şi uneşte din nou elevi de pe ambele maluri ale Prutului şi din Spania, de această dată prin mediul online. Dincolo de multe minusuri ale mediului online, activitatea de faţă ne-a arătat şi un mare plus: dacă din punct de vedere fizic era aproape imposibil să uneşti atâtea şcoli într-o activitate, iată că mediul online a reuşit să unească malurile de Prut şi români din Spania spre a da un sfat pentru o lume mai bună, din inimile lor sincere şi nevinovate. Astfel elevi minunaţi din Moldova, România şi Spania şi-au dovedit ingeniozitatea, imaginaţia, talentul pentru a transmite un mesaj din inimă. A fost greu de selectat care să fie primul, aşa că s-a mers pe ordinea alfabetică a ţărilor şi a localităţilor de unde erau elevii.
Vă invităm preţ de 20 minute să le ascultăm sfaturile pentru o lume mai bună, să le admirăm şi să le apreciem imaginaţia, ingeniozitatea, talentul. Fiecare dintre participanţi va primi câte o diplomă şi o carte (după ce se va redeschide vama şi se vor redeschide şcolile). Mulţumesc din suflet pentru implicarea şi colaborarea atât a colegilor profesori cât şi a elevilor. Să dea Bunul Dumnezeu ca astfel de activităţi să se mai repete iar până atunci să ascultăm şi să punem în practică sfaturile preţioase ale acestor minunaţi elevi”, a transmis prof. Postolachi Vasile, potrivit TVR Moldova.