Republica Moldova nu ar trebui să excludă o surpriză din partea Uniunii Europene în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize, având în vedere că la Bruxelles se consideră că Republica Moldova se mişcă foarte repede în implementarea Planului de acţiuni convenit. Despre aceasta a vorbit Martin Sieg, expert independent german, în cadrul unei şedinţe a Clubului de presă al Asociaţiei pentru Politică Externă, transmite pe 10 octombrie 2011 Agenția de Știri Info-Prim-Neo.
„Consider că este bine că Guvernul Republicii Moldova şi-a stabilit nişte scopuri ambiţioase. Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene face o treabă foarte bună discutând acest subiect cu UE, luând în consideraţie situaţia din multe state ale UE, inclusiv a Germaniei, şi faptul cât de repede Republica Moldova a obţinut aceste acţiuni”, a declarat expertul german, citat de Info-Prim Neo.
Martin Sieg a explicat că nu este vorba numai de ceea ce face Republica Moldova. Există şi factori pe care Republica Moldova nu-i poate influenţa. Liberalizarea regimului de vize nu este un proces automatizat, care se va întâmpla odată ce se va îndeplini planul de acţiuni. La sfârşitul acestui proces va fi nevoie de o decizie politică, ceea ce va însemna o majoritate calificată a statelor membre ale UE. Un alt factor ţine de procedurile tehnice care e necesar să fie respectate. „După realizarea Planului de acţiuni va fi o evaluare, apoi un raport, vor fi luate decizii şi apoi ne vom mişca în faza următoare. Şi acest lucru necesită timp”, a explicat Martin Sieg.
Expertul german a conchis spunând că anul 2012 este destul de ambiţios în privinţa liberalizării regimului de vize şi consideră că acest proces se va întâmpla, deoarece Guvernul din Republica Moldova face tot ce este posibil pentru a realiza acest lucru, însă nimeni nu poate garanta că acest lucru se va întâmpla în 2012 sau în 2013.
Sursă imagine: Jurnal.md