158 de cetățeni ai Republicii Moldova care activează în diverse instituții publice dețin la momentul actual și cetățenia republicii fantomă din stânga Nistrului, a așa numitei „rmn”. Declarația a fost făcut de Chiril Moțpan, deputat PPDA, care a subliniat că 119 dintre acestea activează în instituții de forță și de drept din Republica Moldova, iar 41 dintre ei au acces la informații considerate „secret de stat”.
Potrivit sursei citate, această informație se conține într-un răspuns al SIS la interpelările sale în care a solicitat să fie informat despre măsurile pe care le întreprinde instituția referitor la sechestrarea persoanelor de către separatiștii de la Tiraspol, transmite presa de la Chișinău.
Chiril Moțpan a mai adăugat că Serviciul de Informații și Securitate a subliniat că a atras atenția organelor de urmărire penală asupra acestei situații, când persoane cu așa-zisa cetățenie a regiunii separatiste au acces la informații clasificate, în repetate rânduri.
„Am considerat de datoria mea să aduc la cunoștința opiniei publice aceste informații. În cazul dat este important să insistăm asupra supremației legii și adoptării unor regulamente clare care nu ar mai permite așa ceva. Atunci când organele de urmărire penală vor conștientiza că societatea are o opinie clară despre aceste realități, poate acest lucru îi va motiva pe procurori și politicieni să întreprindă ceva, nu doar să-și umfle buzunare cu bani proveniți din diverse scheme ilegale”, a spus Chiril Moțpan.
Tot astăzi, deputatul a mai dezvăluit că 75 de cetățeni ai Republicii Moldova, angajați în structurile de forță ale Chișinăului, dar care domiciliază în stânga Nistrului, sunt supuși riscului de a fi sechestrați în orice clipă de organele neconstituționale de la Tiraspol, din moment ce procurorii nu întreprind nimic pentru a pedepsi vinovații. În 2020 au fost sechestrate zece persoane. Doi dintre aceștia, Adrian Glijin și Stanislav Mânzărari rămân prizonieri ai regimului de la Tiraspol până în prezent.
Aceste ilegalități au loc pe fundalul disensiunilor care au dus la blocarea activității Comisiei Unificate de Control, care nu mai activează deja de trei luni. În același timp liderul separatist Vadim Krasnoselski și oamenii din anturajul său continuă să se plimbe nestigheriți pe teritoriul R. Moldova.