Statele Unite ale Americii împărtășesc îngrijorările exprimate de Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și alte organizații cu privire la acțiunile recente promovate în Parlamentul Republicii Moldova.
Anunțul a fost făcut de Ambasada SUA la Chișinău, care a reamintit de declarația lui Rodgers Chawani, reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova, care a subliniat că „implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia COVID-19”.
Totodată, și Banca Mondială s-a arătat îngrijorată de adoptarea mai multor legi în Parlamentul de la Chișinău, care potrivit reprezentanților instituției inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani în raport cu caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor și intereselor personale în Republica Moldova pentru a pune capăt impunității pentru actele de corupție și soliditatea sectorului financiar.
Amintim că deputații Partidului Socialiștilor și cei din Platforma „Pentru Moldova”, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor, au votat în ședința din 16 decembrie 2020, un șir de legi controversate, printre care anularea așa-numitei „legi a miliardului”, dar și micșorarea vârstei de pensionare. La rândul lor, deputații din opoziție, care au boicotat ședința respectiva, au avertizat că aceste decizii vor afecta relațiile Republicii Moldova cu partenerii internaționali.
Între timp, în urma unor sesizări depuse de parlamentari din opoziție, Curtea Constituțională a R. Moldova a suspendat mai multe din aceste legi controversate, printre care cea cu privire la anularea legii miliardului, și legea prin care socialiștii au vrut să-și justifice averile ilegale.