Moscova a acuzat Uniunea Europeană și România că s-ar implica în politica internă a Republicii Moldova și ar aplica o politică a „dublelor standarde”.
Declarații în acest sens au fost făcute de Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, care s-a referit la reacțiile după adoptarea mai multor legi controversate de către deputații PSRM și ai Platformei Pentru Moldova, prin care UE și România au semnalat derogări de la principiile democrației și statului de drept, transmite Radio Chișinău.
Potrivit reprezentatei diplomației ruse, „toate declarațiile conțineau critici și elemente de șantaj” și s-ar fi sugerat legătura dintre promovarea acestor legi și riscul pierderii finanțării externe pentru Republica Moldova.
Maria Zaharova s-a referit, în mod special, la legile privind statutul limbii ruse și privind mass-media de limbă rusă. Potrivit ei, în ciuda interdicțiilor din ultimii ani, „limba rusă nu a încetat să fie limba comunicării interetnice, iar cererea pentru mass-media în limba rusă în Republica Moldova nu a scăzut. Într-o oarecare măsură, rusa este utilizată de 80 la sută din populația țării, inclusiv de etnici ruși, moldoveni, ucraineni, găgăuzi, evrei și reprezentanți ai altor naționalități”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a mai subliniat că problema statutului limbii ruse este importantă în contextul soluționării problemei transnistrene.
Totodată, sursa a făcut referire și la poziția Ministerului de Externe de la București cu privire la controversatul proiect de lege care „afectează negativ dezvoltarea Republicii Moldova şi stabilitatea financiară a ţării” și a acuzat România „că nu a avut nicio reacție în urmă cu trei ani când utilizarea limbii ruse în media de la Chişinău a fost restricţionată”, măsură pe care ruşii o consideră discriminatorie.
Amintim că deputații Partidului Socialiștilor și cei din Platforma „Pentru Moldova”, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor, au votat în ședința din 16 decembrie 2020, un șir de legi controversate. La rândul lor, deputații din opoziție, care au boicotat ședința respectivă, au avertizat că aceste decizii vor afecta relațiile Republicii Moldova cu partenerii internaționali.
Ulterior, Uniunea Europeană, SUA, România, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială și-au exprimat îngrijorările cu privire la aceste legi.