Maia Sandu a depus jurământul constituțional și a intrat astăzi, 24 decembrie, în exercițiul funcției de președinte al R. Moldova.
Ședința solemnă comună a Parlamentului și Curții Constituționale cu ocazia învestirii Maiei Sandu în funcția de președinte a R. Moldova a fost deschisă de șefa Legislativului, Zinaida Greceanîii. După care, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole a citit hotărârea Curții privind validarea alegerilor prezidențiale. Ulterior, Maia Sandu a depus jurământul constituțional și a intrat oficial în exercițiul funcției.
Apoi, președintele R. Moldova a ținut un discurs prin care a criticat legile controversate votate de majoritate parlamentară informală de la Chișinău.
„În plină criză suntem supuși din nou unui atac violent din partea corupților. Ce fel de deputați sunt acei care în loc să aloce mai multe resurse pentru oameni, ei taie orice șansă a țării de a obține ajutoare externe pe timp de criză majoră?”, a întrebat Maia Sandu
Sursa s-a pronunțat pentru alegeri parlamentare anticipate, menționând că în Parlament nu sunt 51 de deputați care să susțină un „guvern al poporului”. „O să construim un stat în care hoții stau la închisoare, nu la conducerea R. Moldova”, a dat asigurări Maia Sandu.
Totodată, Maia Sandu s-a adresat și cetățenilor R. Moldova, cărora le-a promis că va fi un președinte onest și integru. „Stimați cetățeni, prieteni ai R. Moldova, vin în fața dvs. cu respect și încredere. Victoria nu este a mea în aceste alegeri, dar este a voastră. Niciodată nu aș fi ajuns președintă fără implicarea voastră. Sunt una din voi, un om simplu. Ca și mine, voi credeți că implicarea este soluția. În noiembrie ați oferit cel mai mare capital de încredere unui președinte care intră în funcție. Cu speranțe eu intru pe poarta președinției. (…) Ca președinte, vă voi sluji cu încredere și o să mă uit în ochii voștri, așa cum m-am uitat de fiecare dată în ochii părinților mei, cu recunoștință, cu onestitate și cu ambiție. Vreau să fim cu toții mândri de cum va arăta R. Moldova peste patru ani. Voi fi un președinte transparent și deschis, care explică mereu ce vrea să facă, care se consultă înainte să ia decizii, care recunoaște atunci când greșește și care este în contact permanent cu oamenii. Voi fi un președinte onest și integru, care nu a fost și nu va fi implicat în scheme de corupție. Voi fi un președinte care unește, care respectă toți cetățenii R. Moldova. Voi fi un președinte modest, care înțelege că funcția este un mare privilegiu. Voi fi un președinte care va spune mereu adevărul, cu empatie și fermitate. Voi fi președintele integrării europene, care va scoate țara din izolare internațională. (…). Voi promova o politică externă care să ajute politica internă, să construiască punți, nu să ridice ziduri, să ne permită noi investiții și locuri de muncă, să deschidă uși pentru cetățenii noștri și pentru produsele noastre, să așeze țara noastră la masa de discuții alături de țări dezvoltate. Nu am altă grijă decât binele Moldovei. În zilele următoare vom porni împreună lupta. (…) Cel mai important lucru pe care noi l-am reușit este unitatea, pe baza ei trebuie să mergem mai departe. Da, vom munci împreună și voi munci pentru toți cetățenii. (…) Dragi cetățeni, vă iubesc pe toți deopotrivă și vreau să luptăm împotriva celor care ne fură, nu unul împotriva altuia. Până la urmă aici nu e vorba despre succesul președintelui, ci cel al țării. Vreau să celebrăm mai mult succesul Moldovei. Vă văd, vă cunosc, sunt președintele vostru și puteți conta pe mine”, a mai subliniat președintele R. Moldova.
La ceremonia solemnă de învestire în funcție au participat diverși oaspeți: deputați, diplomați, foștii președinți ai R. Moldova Mircea Snegur și Nicolae Timofti, mitropolitul Moldovei, cel al Basarabiei, lideri de partide politice etc.
Maia Sandu a venit pe jos la ședința solemnă, iar zeci de persoane au aclamat-o în fața Palatului Republicii, unde urma să aibă loc ceremonia de învestire. Oamenii scandau „Maia Sandu-președinte!”, și „Victorie!”.