Fadei Nagacevschi, ministrul în exercițiu al Justiției de la Chișinău, a amenințat-o cu închisoarea pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, după ce aceasta nu a acceptat să emită decretul privind actul de demisie a celor trei miniștri care au vrut să plece împreună cu premierul Ion Chicu și au refuzat să își exercite funcția până la alegerea unui nou Guvern.
Astfel, ministrul demisionar i-a arătat președintelui R. Moldova un articol din Codul Penal cu privire la „munca forțată”. „Stimați prieteni, politica e politică, dar,… Articolul 168. Munca forțată (Cod penal)
(1) Obținerea muncii de la o persoană împotriva voinței ei, prin constrîngere sau înșelăciune, dacă această acțiune nu întrunește elementele traficului de ființe umane sau ale traficului de copii, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani. (2) Aceeași acțiune săvârșită: a) asupra a două sau mai multor persoane; (…) d) de o persoană publică, de o persoană cu funcție de răspundere, de o persoană cu funcție de demnitate publică, de o persoană publică străină sau de un funcționar internațional se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 2000 la 3500 de unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice”, a reacționat Nagacevschi pe Facebook.
De cealaltă parte, într-o scrisoarea expediată fostului premier Ion Chicu la 31 decembrie 2020, președintele Maia Sandu a explicat cu lux de amănunte motivele pentru care nu va semna decretul de plecare din funcție a ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, ministrului Sănătății, Viorica Dumbrăveanu și ministrului Economiei, Anatol Usatîi.
Potrivit șefului statului, Constituția și cadrul legal nu reglementează posibilitatea unui membru a Guvernului aflat în demisie să refuze exercitarea atribuțiilor până la numirea unui nou Guvern. Astfel, Maia Sandu consideră contrară cadrului legal emiterea unui decret în acest sens.
La rândul său, Nicolae Osmochescu, fost judecător al Curții Constituționale, i-a dat dreptate președintelui R. Moldova și a explicat pentru presa de la Chișinău că în conformitate cu prevederile constituționale, miniştrii trebuie să îşi exercite atribuţiile până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.„Refuzul ministrului de a apărea la serviciu și a-și exercita funcțiile este o încălcare a jurământului și a atricolului 103 al Constituției, care spune că mandatul Guvernului expiră atunci când are votul de neîncredere al Palramentului sau a demisiei prim-ministrului și își exercită funcțiile până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern”, a mai adăugat Nicolae Osmochescu pentru agora.md.