În 2019, aproape 11 la sută din populația R. Moldova a trăit în sărăcie extremă cu venituri de până la 1.700 de lei moldovenești sau circa 80 de euro pe lună.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, citate de presa de la Chișinău, incidența sărăciei absolute în 2019, adică a celor care au avut venituri de 2.100 de lei moldovenești sau circa 100 de euro, a fost de 25 la sută.
În același timp, studiul arată că moldovenii care locuiesc în mediul rural sunt mai săraci decât cei din mediul urban. Trei din zece locuitori din sate trăiesc în sărăcie absolută, iar în orașe – unul din zece.
Cifrele arată că oamenii din sudul republicii au avut cele mai mici venituri, adică de peste 40%, urmaţi de cei din centru cu aproximativ 30 la sută, iar pe locul trei se află cetățenii din nord cu circa 28 la sută.
Totodată, datele statistice arată că locuitorii din Chișinău obțin cei mai mulți bani. Aici incidența sărăciei absolute este 4 %.
Conform studiului, situația financiară a cetățenilor R. Moldova este influențată de nivelul de educaţie şi domeniul în care activează.
În familiile în care membrii nu au studii sau le au doar pe cele primare, incidenţa sărăciei este de circa 80 la sută. În cazul celor cu studii medii generale, coeficientul este de peste 27%, iar în familiile în care membrii au studii colegiale, rata sărăciei este de 17 la sută. Coeficientul este de aproape 5 % în cazul celor cu studii superioare.
Datele mai arată că cele mai mici venituri au persoanele care muncesc în agricultură, incidenţa sărăciei fiind de peste 43 la sută, urmați de lucrătorii pe cont propriu, pensionari şi cei care trăiesc din transferurile de peste hotare.