Procurorii din Republica Moldova au lansat astăzi un apel în care reclamă presiuni din partea politicului asupra activității lor.
Apelul semnat de Procuratura Generală, Consiliul Superior al Procurorilor, Asociația Procurorilor și Asociația Veteranilor Procuraturii Republicii Moldova, se referă la „tentativa de subminare a independenței procurorilor” și la „cel mai mare afront din partea politicienilor”, care s-ar fi întețit, mai ales, odată cu avansarea anchetei în cauza fraudei bancare. „După ani și ani de dezbateri, reforme și eforturi de modernizare, susținute și încurajate de partenerii externi de dezvoltare, Procuratura și-a ajustat activitatea la rigorile și practicile internaționale, care exclud orice atentate asupra independenței și autonomiei procesuale în luarea deciziilor. S-ar părea că lucrurile ar fi trebuit să ia o turnură legală, mai ales acum, când timpul statului capturat a luat sfârșit, când drepturile omului au început să primeze, când nu pornim dosare politice, când oponenții politici nu mai sunt persecutați, iar oamenii de afaceri sunt lăsați să se dezvolte. Am sperat mult că timpurile în care Politicul făcea Justiție, iar Justiția dicta Politica a rămas în trecut, dar se pare că ne-am înșelat”, se arată în apel.
Potrivit sursei, justiția nu se face în birourile de la Președinție sau Parlament, pe Facebook sau în platourile televizate, dar se înfăptuiește în biroul procurorului de caz și sălile de judecată, „pentru că polemicile politice nu pot înlocui o dezbatere judiciară și legală”. „Motivul tuturor acestor atacuri împotriva Procuraturii este clar pentru oricine are curajul să vadă și să spună adevărul. Politicienii sunt deranjați și nu se pot împăca cu gândul că nu mai au pârghii de a ne influența procesele instituționale interne și soluțiile pe care le luăm. Ei vor o Procuratură independentă, dar care ar depinde doar de ei”.
Procurorii mai spun că se creează impresia că politicienii au rezolvat toate problemele din societate și, fiind experți în toate, au început să facă justiție. „Stimați politicieni, societatea așteaptă schimbări spre bine în economie, medicină, asistență socială, învățământ, infrastructura transporturilor și drumurilor, mediu și altele. Nu problemele Procuraturii sunt cele care îi preocupă primordial pe cetățeni. (…) Procuratura nu mai e o minge la piciorul nimănui, inclusiv al politicului. Procuratura nu răspunde comenzilor politice, nu raportează politicului și cercurilor de interese economice sau de alt ordin și nu ia parte la jocurile ce i se impun acum direct și insistent. Justiția nu înseamnă a umple, la presiunea străzii și bunul plac al politicienilor, închisorile cu persoane nevinovate, ci a le demonstra, prin probe concludente și pertinente vinovăția, în cadrul unui proces transparent și echitabil”, se mai punctează în apel, care poate fi citit integral aici.
Totodată, în document se menționează că „în nici un caz nu am vrea ca acest Apel să fie perceput a fi un act de confruntare cu noul Președinte ales. Dimpotrivă, Procuratura este gata să susțină și să contribuie la realizarea tuturor inițiativelor enunțate de noul Președinte, centrate pe combaterea corupției, criminalității, reformarea sectorului justiției, doar că acest lucru trebuie să aibă loc în limitele impuse de Constituție”.
Documentul prezentat de procurorul general Alexandr Stoianoglo va fi transmis Comisiei de la Veneția și altor instituții și organizații internaționale. Apelul vine după ce președintele Maia Sandu a criticat recent faptul că marile dosare de corupție bat pasul pe loc.