Chișinăul nu poate rămâne indiferent la unele schimbări legislative care pun în pericol viitorul limbii române în sudul și nordul Basarabiei, în nordul Bucovinei. Declarații în acest sens au fost făcute de editorialistul Nicolae Negru, care a subliniat că ar fi păcat ca întâlnirea plină de simbolism dintre Maia Sandu și Volodimir Zelenski să fie lipsită de valoare practică.
Potrivit sursei, există multe chestiuni de discutat în relațiile moldo-ucrainene, unele deloc simple, cum ar fi cele ecologice, legate de soarta Nistrului, pe care Ucraina planifica să construiască mai multe hidrocentrale, problema complexului hidroenergetic de la Dnestrovsk, delimitarea frontierei.
„Chișinăul nu poate rămâne indiferent nici la unele schimbări legislative care pun în pericol viitorul limbii române în sudul și nordul Basarabiei, în nordul Bucovinei, supune unei presiuni de ucrainizare satele cu populație românească în aceste zone. De asemenea, de mult era timpul ca Kievul să pună capăt continuării politicii imperiale rusești de divizare a populației românești pe criterii lingvistice artificiale, în vorbitori de limbă română și „limbă moldovenească”.
Un capitol aparte îl constituie necesitatea cooperării în problema retragerii trupelor și evacuării depozitului de muniții și armament de la Cobasna, a reglementării transnistrene. Ne referim nu doar la controlul comun al frontierei pe segmentul transnistrean, proces început, dar sistat din inițiativa Chișinăului, presat de Moscova, ci și la proiectul viitoarei soluții pe care, sperăm, îl va elabora, în cele din urmă, Republica Moldova. Chișinăul și Kievul trebuie să-și coordoneze acțiunile și, dacă e nevoie, să elaboreze o concepție sau, cel puțin, o abordare comună pentru o pace durabilă pe Nistru și în Donbas”, a subliniat Nicolae Negru pentru Ziarul Național.
Mai mult, analistul politic a mai remarcat că dacă-ar dori cu adevărat, împreună, Chișinăul și Kievul i-ar putea convinge destul de repede pe transnistreni că există și alte opțiuni de viață decât să se lase sacrificați pe altarul intereselor imperiale rusești și a intereselor mafiote, care coincid la etapa dată. „Dar pentru a se ajunge la aceasta, e nevoie de multă voință politică, de procuraturi funcționale, în Ucraina și Republica Moldova, de politicieni necorupți, de funcționari competenți… Dacă se va face un pas în direcția respectivă, vom vedea mâine, după întâlnirea dintre Maia Sandu și Volodymyr Zelenski”, a mai menționat Nicolae Negru într-un editorial care poate fi citit integral aici.
Amintim că marți, 12 ianuarie 2020, Maia Sandu, președintele R. Moldova, va efectua o vizită de lucru în Ucraina, la invitația omologului său, Volodimir Zelenski