După anexarea Crimeei și agresiunea militară rusă în Donbas și Lugansk, problema transnistreană a devenit pentru Kiev o problemă de securitate națională. Declarația a fost făcută de Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, în contextul vizitei oficiale a președintelui Maia Sandu în Ucraina.
Potrivit sursei, în condițiile impasului politic de la Chișinău, este prematur să ne așteptăm la anunțarea unor decizii majore în urma vizitei președintelui Maia Sandu la Kiev și mai puțin la soluționarea vechilor probleme.
„Este clar însă că vizita va relansa dialogul politic moldo-ucrainean la nivel de șef de stat și va iniția procesul de resetare a relațiilor bilaterale pentru următoarea decadă. Totuși, o resetare deplină și de substanță a relațiilor noastre cu Ucraina va fi posibilă doar după consumarea viitoarelor alegeri parlamentare și formarea unei guvernări care ar susține inițiativele de politică internă și externă ale dnei Sandu. Până atunci este important ca echipa de politică externă și de securitate națională a dnei Sandu să inițieze discuții/consultări cu partenerii ucraineni pentru a pune bazele unei noi agende de cooperare care să corespundă intereselor, aspirațiilor și provocărilor noastre comune”, a menționat Victor Chirilă.
În context, expertul în politică externă a punctat câteva subiecte, care ar merita să fie luate în considerare de către echipa președintelui R. Moldova. Printre acestea se numără și conflictului transnistrean.
Astfel potrivit sursei, după anexarea Crimeei și agresiunea militară rusă în Donbas și Lugansk, problema transnistreană a devenit pentru Kiev o problemă de securitate națională. „R. Moldova are șansa să valorifice acest nou context, pentru a iniția împreună cu Ucraina acțiuni metodice de ordin diplomatic care să determine Rusia să-și retragă necondiționat trupele și munițiile din regiunea transnistreană, iar actuala misiune de pacificare să fie transformată într-o misiune de observatori civili cu mandat internațional, care să asiste Tiraspolul și Chișinăul la implementarea măsurilor de promovare a încrederii. De altfel, în ultimii ani, autoritățile de la Kiev au demonstrat nu o singură dată că sunt interesate și gată să susțină inițiativele R. Moldova de retragere a trupelor și munițiilor ruse. Din partea Chișinăului se așteaptă, totuși, mai multă claritate, inițiativă, determinare și continuitate”, a menționat Victor Chirilă pe Facebook.
Cu ce alte recomandări a venit expertul în politică externă citiți aici.
Amintim că marți, 12 ianuarie 2020, Maia Sandu, președintele R. Moldova, va efectua o vizită de lucru în Ucraina, la invitația omologului său, Volodimir Zelenski.