Republica Moldova nu își poate permite un lockdown economic. Declarația a fost făcută de Aureliu Ciocoi, premierul interimar de la Chișinău, în cadrul primei ședințe a Guvernului în exercițiu.
Șeful Executivului a precizat că chiar dacă se atestă o scădere semnificativă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, autoritățile nu trebuie să se relaxeze. „Cunoaștem cât de perfid este acest virus, astfel nu excludem o eventuală creștere a numărului de cazuri de infectări. Prin urmare, vin cu rugămintea către toți cetățenii Republicii Moldova, către instituțiile medicale, instituțiile de învățământ, structurile private sau publice, să respectăm în continuare măsurile de protecție pentru a nu permite un nou val de infectări. Republica Moldova nu își poate permite un lockdown economic, prin urmare suntem obligați să ne protejăm și să respectăm măsurile epidemiologice pentru a nu permite acestui virus să atingă cifre semnificative de infectări”, a punctat Aureliu Ciocoi.
Totodată, premierul în exercițiu a venit cu un apel către toți membrii Guvernului pe care i-a îndemnat să nu facă politică și să se concentreze pe profesionalism. „Acest Guvern va face tot posibilul, în condițiile actuale, deloc ușoare, inclusiv din punct de vedere politic, ca să continuăm lucrurile în albia normalității și în strictă conformitate cu cadrul juridic, pentru a menține situația sub control până la formarea noului Guvern. Evident că un Guvern interimar nu poate face miracole, dar poate oferi siguranța necesară că lucrurile nu vor degrada în fața crizelor cu care ne confruntăm. Să fim demni și să ne facem lucrul în mod corect, sincer și deschis, până la învestirea unui nou Guvern”, a mai menționat Ciocoi.
Amintim că, până la 20 ianuarie 2021, au fost înregistrate în total 154 118 de cazuri cu infecția Covid-19.
În ultimele săptămâni se atestă o scădere a cazurilor noi confirmate. Potrivit Ministerului Sănătății de la Chișinău, aceasta se explică prin faptul că s-au adresat mai puține persoane pentru efectuarea testelor în perioada sărbătorilor de iarnă. Totuși, indicatorii de incidență a infecției Covid-19 în ultimele 14 zile în 24 teritorii administrative se încadrează în criteriile de alertă cu Cod Roșu.