Maia Sandu, președintele R. Moldova, a aprobat noua componență a Comisiei Naționale de Heraldică. Astfel, șeful statului l-a exclus pe Corneliu Popovici, fostul consilier în domeniul educației, culturii și cercetării al lui Igor Dodon, de la conducerea și din componența acestei autorități.
Potrivit decretului semnat de președinte, Comisia va fi condusă de Mariana Șlapac, care este arhitect, doctor habilitat în studiul artelor și membru corespondent al Academiei de Științe, vicepreședintele este Silviu Tabac, heraldist de stat și istoric, iar secretar este Angela Furtună, herladist, istoric și magistru în drept.
Vechiul decret aprobat de fostul președinte Igor Dodon a fost abrogat, iar prezenta decizie a intrat în vigoare din 2 februarie 2020.
Comisia Națională de Heraldică activează pe lângă președintele Republicii Moldova și reprezintă autoritatea națională care promovează politica de stat unitară în domeniul simbolurilor publice.
Amintim că anterior, Comisia respectiva a fost condusă de Corneliu Popovici, fostul consilier în domeniul educației, culturii și cercetării al lui Igor Dodon.
În anul 2019, acesta a ocupat pentru câteva luni și funcția de ministru al Educației și a dispus, prin ordin, retragerea din învățământ a mai multor manuale scrise de autori români pe motiv că „ar conține doze mărite de plumb”.
De-a lungul timpului, Popovici a avut o serie de declarații „moldoveniste” prin care a susținut că „unionismul cade sub incidența Codului Penal”, sau că „prin menținerea disciplinei „Istoria Românilor”, se urmăresc anumite scopuri politice, care contravin intereselor țării”.
Mai mult, apropiatul lui Dodon s-a arătat împotriva burselor de studii oferite de statul român pentru tinerii din R. Moldova. De asemenea, Corneliu Popovici este și unul dintre autorii manualelor de propagandă comunistă și pro-sovietică, numite „Istoria Integrată”, prin care Voronin a încercat să înlocuiască cele două cursuri de Istorie Universală și Istorie a Românilor din curricula școlară. Cartea cu pricina conținea acuzații dure la adresa României și o mulțime de laude aduse demnitarilor comuniști din URSS, RSSM și R. Moldova.