Vicepremierul Eugen CARPOV a avut o întrevedere cu Birgitta OHLSSON, ministru pentru Afaceri Europene al Regatului Suediei, responsabil de protecţia consumatorului şi chestiuni democratice, asistată de Ingrid TERSMAN, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Suediei în Republica Moldova, informează Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului Republicii Moldova.
Discuţia s-a axat pe subiecte privind procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, în mod special fiind abordată agenda de reintegrare a ţării.
Eugen CARPOV a exprimat gratitudine partenerilor suedezi pentru suportul constant acordat Republicii Moldova în diverse domenii, inclusiv în acţiunile îndreptate spre reintegrarea ţării. „Guvernul RM apreciază aportul tuturor partenerilor implicaţi în procesul de reglementare a problemei transnistrene, iar Suedia este un participant activ la acest proces”, a precizat Eugen CARPOV.
Vicepremierul pentru reintegrare a făcut o trecere în revistă a ultimelor evoluţii ce vizează problematica transnistreană şi a punctat obiectivele pentru perioada următoare ale autorităţilor Republicii Moldova în vederea consolidării rezultatelor înregistrate şi valorificării potenţialului de soluţionare definitivă a acestei probleme.
Părţile au salutat decizia reuniunii de la Moscova din 22 septembrie 2011 privind reluarea negocierilor oficiale în formatul „5+2” şi au exprimat speranţa solidară că acest proces va continua dinamic şi va aduce rezultatele scontate. Totodată, Vicepremierul a ţinut să menţioneze că autorităţile moldoveneşti rămân în continuare pe poziţia că obiectivul-cheie al negocierilor oficiale urmează să fie elaborarea unui statut juridic special al regiunii transnistrene, ca parte integrantă a Republicii Moldova, cu respectarea principiilor de suveranitate şi integritate teritorială.
Eugen CARPOV a menţionat că Guvernul de la Chişinău este deschis pentru dialog, pentru soluţionarea problemelor prioritare ce vizează procesul de reglementare deplină a conflictului. Vicepremierul a precizat că în acest proces un rol aparte îl au grupurile de lucru sectoriale care au menirea de a discuta şi identifica soluţii practice pentru problemele de ordin social cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale rîului Nistru.
În acest context, Birgitta OHLSSON a exprimat disponibilitatea Suediei de a acorda asistenţă atît pentru organizarea activităţii grupurilor de lucru sectoriale privind reglementarea transnistreană, cît şi pentru alte activităţi ce vizează promovarea reformelor, respectarea drepturilor omului şi asigurarea stabilităţii spre beneficiul cetăţenilor din ţara noastră.