Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie 2021, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.
„Curtea Constituțională hotărăște: 1. Se admite parțial sesizarea depusă de domnii Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolscki, deputați în Parlamentul R. Moldova.
2. Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru.
3. Pentru a fi respectat articolul 98, aliniatul 1, din Constituție, fracțiunile parlamentare și președintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.
4. Se declară inadmisibilă sesizarea în partea în care se referă la solicitarea autorilor de a aprecia dacă prin refuzul desemnării doamnei Mariana Durleșteanu în calitate de candidat, propus de majoritatea parlamentară pentru funcția de prim-ministru, președintele R. Moldova a săvârșit o faptă gravă în sensul articolul 89, aliniatul 1, din Constituție”, a declarat Domnica Manole, președintele CC.
Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.
Amintim că pe 27 ianuarie 2021, Natalia Gavrilița a fost propusă pentru funcția de prim-ministru al R. Moldova de președintele Maia Sandu, iar joi, 11 februarie 2021, Parlamentul de la Chișinău nu i-a oferit vot de încredere.
Tot atunci, Igor Dodon, liderul PSRM, a venit cu propria propunere de premier al R. Moldova. La scurt timp după acest anunț, s-a încropit o alianță din 54 de deputați PSRM și din Platforma „Pentru Moldova”, care și-a anunțat susținerea pentru Mariana Durleșteanu, candidatul propus de Dodon.
Cu toate acestea, președintele Maia Sandu a înaintat din nou candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier al R. Moldova, după consultările pe care le-a avut cu fracțiunile parlamentare.
Ulterior, deputații PSRM au depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la legalitatea redesemnării Nataliei Gavrilița drept candidat la funcția de prim-ministru. Aceștia au mai cerut să fie interpretat dacă președintele Maia Sandu a admis o încălcare gravă atunci când a desemnat-o pe Natalia Gavrilița repetat la funcția de premier, însă această parte a sesizării nu a fost admisă de Înalta Curte.