Maia Sandu, președintele Republicii Moldova a declarat că nu va demara consultările cu fracțiunile parlamentare, pe motiv că acestea își schimbă foarte frecvent deciziile, inclusiv în ceea ce priveşte dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate.
Astfel, șeful statului a menționat că va analiza posibilitățile de depășire a crizei politice cu exponenții societății civile și doar după aceea va reveni cu o nuanțare a poziției generale care constă în organizarea alegerilor parlamentare anticipate, transmite presa de la Chișinău.
Maia Sandu a spus că așteaptă data de 23 martie, când se împlinesc trei luni de la demisia Guvernului Chicu. Potrivit şefului statului, dacă timp de trei luni de la demisia Guvernului, nu este învestit un alt Executiv, acest lucru ar putea servi drept temei pentru dizolvarea Parlamentului, conform unor interpretări anterioare ale Curţii Constituţionale. „Dacă nu se poate rezolva problema anticipatelor în Parlament, există cealaltă opţiune – referendum. E adevărat, acest referendum ar prelungi procesul, totuşi, nu va fi o amânare de 2 ani. În aceşti 2 ani doar s-ar perpetua corupţia, sărăcia şi disperarea”, a explicat președintele.
Sursa a mai remarcat că învestirea oricărui guvern cu mandat deplin în condiţiile actualei legislaturi nu va face decât să prelungească actuala agonie politică.
„Strategia mea este să se ajungă la anticipate. Nu am de gând să accept un Guvern susţinut de corupţi, care ar continua să controleze instituţiile statului. Dacă ei nu sunt de acord cu anticipatele, mergem la referendum, şi atunci poporul să decidă. Esenţa democraţiei asta este. Decizia oamenilor va fi obligatorie şi pentru mine şi pentru Parlament”, a mai afirmat Maia Sandu.
Șeful statului dă de înţeles că nu va respecta decizia Curţii Constituţionale şi nu va iniţia consultările cu fracţiunile parlamentare, deşi hotărârea CC din 23 februarie indică expres asupra necesităţii consultărilor.
„Această decizie a Curţii ar fi perfectă în condiţii de normalitate, noi acum încercăm să deoligarhizăm ţara. Care este eficienţa acestor consultări, în situaţia în care vedem o parte din partide complet inconsecvente? Eu voi discuta cu societatea civilă. În pofida acestei decizii a Curţii, ţara trebuie să meargă la anticipate. Eu nu încalc principiile democraţiei, eu doar vreau să creez condiţii ca cetăţenii să decidă”, a punctat Maia Sandu.
În contextul în care sondajele arată că în următorul Parlament s-ar regăsi Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Socialiştilor, Partidul Şor şi Partidul Nostru, Maia Sandu a mai declarat că noua configuraţie a Legislativului după anticipate nu ţine de atribuţiile şefului statului.
Potrivit sursei, cetăţenii vor decide cum ar trebui să arate următorul Parlament, obiectivul principal al instituţiei prezidenţiale fiind organizarea unui scrutin liber şi corect.