Iurie Reniță, parlamentar de la Chișinău, le-a sugerat autorităților de la Moscova să clarifice dacă, cumva, trupele militare americane se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Reacția vine după ce Rusia a acuzat Statele Unite ale Americii de ingerință în treburile interne ale acestui stat.
„În spiritul tradițiilor țariste, sovietice și rusești diplomația de la Moscova recidivează. De această dată vine cu o nouă mostră de demagogie și ipocrizie. După ce a inspirat și dirijat atacurile reprobabile asupra Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, prin intermediul PSRM-ului lui Dodon, de această dată diplomația rusă își îndreaptă „tunurile frățești” asupra reprezentantului diplomatic al SUA”, a explicat deputatul.
Potrivit sursei, în cazul în care care admitem că ambasadorul SUA la Chișinău „face declarații călăuzitoare pentru conducerea unui stat suveran”, așa cum insinuează rușii, atunci apare fireasca întrebare – de ce Kremlinul ignoră în mod sfidător același drept suveran al Republicii Moldova care insistă ca Federația Rusă să-și retragă necondiționat trupele sale militare, aflate ilegal pe teritoriul acestui stat. „Ba chiar mai mult decât atât: Federația Rusă, prin prezența ilegală a trupelor sale, dar și a emisarilor săi politici și diplomatici (ca să ne amintim de Rogozin, Șoigu, Kozak sau ambasadorii ruși la Chișinău) este direct implicată în menținerea și consolidarea regimului separatist de la Tiraspol. Le-am sugera celora de la Moscova, înainte de a veni cu noi atacuri asupra ambasadorului american la Chișinău, să clarifice dacă, cumva, trupe militare americane se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova (ca factor de șantaj și de amenințare a securității statului nostru)?” Cei de la Moscova o fac pe „niznaiu în păpușoi” când sunt vizați în mod direct, dar sunt de neîntrecut la arătarea cu degetul (sau din deget!) asupra altora”, a punctat Iurie Reniță.
Astfel, parlamentarul a mai subliniat că declarațiile diplomației ruse despre pericolul implicării occidentale și americane în treburile interne ale unui stat suveran, cum e Republica Moldova, fac parte din „ofensiva demagogică și ipocrită a autorităților de la Kremlin de a identifica dușmanii externi ai țării noastre și de a manipula și deturna atenția comunității internaționale de la adevăratele probleme care există în relația dintre Chișinău și Moscova, cea mai gravă fiind retragerea trupelor rusești de ocupație de pe teritoriul nostru”.