Curtea Constituțională va răspunde cu certitudine la solicitarea președintelui Maia Sandu cu privire la întrunirea condițiilor pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, însă alta ar fi de fapt adevărată problemă. Declarații în acest sens au fost făcute de Alexandru Tănase, fostul președinte al CC.
„Curtea va răspunde cu certitudine la această solicitare, fără niciun dubiu. Problema este cum va rămâne acest precedent pentru viitor, deoarece, făcând abstracție de toată retorica care însoțește această intenție de dizolvare a parlamentului și dacă ar fi să analizăm clar faptele, vom vedea că, de fapt, un grup minoritar din parlament a reușit dizolvarea parlamentului și în dreptul public și dreptul constituțional precedentele au un rol extrem de important. Asta înseamnă că și pentru viitor se poate întâmpla așa ceva. Pentru mine asta contează mai mult decât ce va spune Curtea Constituțională referitor la dizolvarea parlamentului.
Cel mai probabil, Curtea va constata circumstanțele, deoarece parlamentarii au avut la îndemână o posibilitate să voteze guvernul Grosu, nevotându-l sau neasigurând cvorumul, ceea ce înseamnă același lucru, de fapt, ei au consimțit la dizolvarea parlamentului. Aici lucrurile sunt simple. Problema cea mai complicată, după cum spuneam, este că a fost creat un precedent în istoria Republicii Moldova când un grup minoritar reușește să dizolve parlamentul”, a explicat Alexandru Tănase într-un interviu pentru Europa Liberă.
Potrivit fostului președinte al CC, acest precedent, când un președinte, având un grup minoritar în parlament, reușește să dizolve Parlamentul, ar însemna că „viitorul președinte poate în mod potențial să facă același lucru, ceea ce introduce un element absolut nou în peisajul confruntărilor politice din Moldova, iar anterior noi nu am mai avut așa ceva.”
Totodată, Alexandru Tănase a calificat drept „destul de infantilă” abordarea PSRM de a substitui „voința politică și capacitatea de a lua pași politici curajoși și insistenți cu încercările de a merge cu plângeri, cu jalba în proțap la Curte sau să cauți alte mecanisme, ași în mânecă sau oricum i-am numi”.
Mai mult, expertul a mai remarcat că socialiștii au avut posibilitatea să învestească guvernul Grosu, dacă nu au dorit alegeri anticipate.
Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat, luni, că a sesizat Curtea Constituțională pentru „constatarea circumstanțelor” de dizolvare a Parlamentului, în vederea organizării alegerilor anticipate, după ce Parlamentul a eșuat să voteze un guvern în termenele legale.