Președintele Maia Sandu a venit cu o reacție după ce s-a aflat despre răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, care se afla din 2016 în Republica Moldova, unde încerca să obțină azil politic, după ce autoritățile ucrainene l-au acuzat de luare de mită. Ulterior, Ministerul de Interne de la Chișinău a anunțat că în cazul respectiv a fost reținut un suspect.
„Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități. Judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Cer acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, instituția principală responsabilă de asigurarea securității cetățenilor, și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova”, a menționat Maia Sandu, președintele R. Moldova.
Ulterior, Pavel Voicu, ministru de Interne de la Chișinău, a precizat că aceasta este o infracțiune excepțional de gravă, iar indiferent de cetățenie, gen sau statut, organele de drept trebuie să intervină atunci când sunt încălcate drepturile cuiva.
„Am activat 24/24 pentru a colecta probe, informații și a stabili persoanele care au efectuat această infracțiune și scopul acesteia. Este prematur să venim deja cu acuzații, însă avem deja o persoană reținută și sunt depistate mijloacele de transport implicate în comiterea infracțiunii. Sunt stabilite anumite persoane, însă urmează să stabilim dacă se confirmă identitatea”, a adăugat ministrul de Interne.
Potrivit sursei, ar exista suficiente probe că această crimă ar fi fost comisă de către cetățeni străini care au traversat frontiera în Ucraina. „De asemenea, mai mulți demnitari, politicieni, încercând să politizeze această urmărire, s-au grăbit să vină cu declarații. Pe rețelele de socializare au fost publicate diferite materiale, pe care noi le monitorizăm, însă acele informații la moment nu s-au confirmat”, a mai spus Voicu.
Totodată, ministrul de Interne de la Chișinău și-a exprimat speranța că SIS va obține informații suplimentare de la autoritățile ucrainene.
Amintim că judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus se afla din 2016 în Republica Moldova, unde încerca să obțină azil politic, după ce autoritățile ucrainene l-au acuzat de luare de mită în valoare 150.000 de dolari. Despre răpirea judecătorului ucrainean a anunțat pe 3 aprilie avocatul acestuia, Iulian Balan. Ulterior, Poliția de la Chișinău a confirmat acest fapt, precizând că un „un bărbat în vârstă de 54 de ani a fost răpit de trei persoane din curtea unui bloc”, situat într-un cartier central din Chișinău și că pe acest caz a fost inițiat un dosar penal.