La împlinirea a 12 ani de la protestele anticomuniste din 7 aprilie 2009, liderul PSRM, Igor Dodon, spune că adevărata „valoare” a zilei au arătat-o anii care au urmat, caracterizați prin închiderea școlilor și a băncilor, dar și furtul miliardelor.
„Ghimpu, Filat și Plahotniuc au guvernat țara zece ani, împreună sau pe rând. S-au furat miliarde, au fost ruinate bănci, s-au închis școli și a fost cedat Aeroportul (Maia Sandu a coparticipat activ), a crescut corupția și sărăcia, au emigrat zeci de mii de tineri, au rămas depopulate satele, am cedat o parte din teritoriu Ucrainei, au fost și sunt organizate răpiri de oameni. Lista faptelor negre e lungă. Iar azi oamenii recunosc, în sfârșit, că până în 2009 în Moldova s-a trăit mai bine. Chiar și unii activiști ai maidanului de atunci au înțeles greșeala, cu mintea moldoveanului cea de pe urmă”, a scris Dodon pe Facebook.
Fostul președinte al R. Moldova subliniază că 7 Aprilie 2009 va rămâne ca o pagină rușinoasă în istoria R. Moldova.
„Va rămâne în memoria colectivă ca un eveniment de care le este jenă să vorbească până și celor care au profitat sau încă profită politic de acea lovitură antidemocratică și antistatală. Apropo, cum se simte doamna Maia Sandu în clădirea distrusă de colegii ei politici pe 7 aprilie și reparată apoi cu greu?”, a mai afirmat acesta.
În aprilie 2009, Zinaida Greceanîi, prim-ministrul R. Moldova la acea vreme, avertiza părinții la TV că poliția va fi nevoită să tragă în copiii adunați la proteste, iar „jertfele umane vor fi foarte greu de evitat”. Greceanîi era secondată de Igor Dodon, care ocupa funcţia de prim-viceprim-ministru şi ministru al Economiei şi Comerţului.
De atunci, Dodon a fost pe rând deputat, lider PSRM și preşedinte al Republicii Moldova, fiind votat în detrimentul Maiei Sandu pe 13 noiembrie 2016 de 52% din participanţii la vot, ca astăzi să fie iarăși liderul Partidului Socialiștilor.