Dizolvarea Parlamentului este ultima soluție pentru criza politică din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, după scrisoarea trimisă de Consiliul Europei.
„Această scrisoare a Consiliului Europei spune același lucru pe care-l spunem și noi – Curtea Constituțională decide dacă se întrunesc condițiile în baza Constituției. Și noi, și specialiștii în drept constituțional din Moldova spunem că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului. Scrisoarea mai spune că dizolvarea Parlamentului este ultima soluție pentru această criză. Da, ea este ultima soluție. Noi demult suntem în această situație. Acest Parlament nu este funcțional. S-au încercat tot felul de alianțe, de structuri, iar dincolo de asta vedem că o mare parte din legile pe care la aprobă acest Parlament încalcă prevederile legale și sunt declarate neconstituționale”, a explicat Maia Sandu pentru presa de la Chișinău.
Amintim că marți, 13 aprilie 2021, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a trimis o scrisoare la Chișinău, prin care a subliniat că „regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituție și interpretate de Curtea Constituțională”.
Acesta a fost un răspuns pentru socialista Zinaida Greceanîi, speakerul Parlamentului de la Chișinău, care anterior a trimis un demers către oficialul european, prin care a acuzat președintele R. Moldova de crearea unor blocaje instituționale.
Se întâmpla după ce președintele Maia Sandu, a anunțat, la 29 martie 2021, că a sesizat Curtea Constituțională pentru „constatarea circumstanțelor” de dizolvare a Parlamentului, în vederea organizării alegerilor anticipate, după ce Parlamentul a eșuat să voteze un guvern în termenele legale.
Joi, 15 aprilie 2021, Curtea Constituțională a R. Moldova urmează să examineze respectiva sesizare.