UNICEF a donat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Chișinău 295 de camere video pentru dotarea sălilor de clasă din cadrul instituțiilor de învățământ general. Camerele web urmează a fi utilizate de cadrele didactice în asigurarea procesului de predare a conținuturilor educaționale în format online, transmite MOLDPRES.
Potrivit sursei citate, dintre cele 295 de camere web, 292 vor fi repartizate instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal, iar trei camere web vor fi transmise Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.
„În primăvară anului 2020, odată cu trecerea bruscă la predarea la distanță ca răspuns la pandemia de coronavirus, MECC și-a stabilit drept prioritate asigurarea sistemului educațional cu tehnică și dispozitive de tehnologii informaționale (TIC) necesare. În acest proces am avut suportul UNICEF – un partener de încredere, care susține sistemul educațional din țara noastră. Grație acestor camere web ne propunem să aducem clasa virtuală la un standard cât mai apropiat de cel real”, a declarat ministrul de resort Lilia Pogolșa.
Echipamentul TIC va fi repartizat organelor locale de specialitate în domeniul învățământului proporțional numărului de instituții din teritoriul administrat. Camerele web sunt mobile, ușor de utilizat, cu un unghi larg de acțiune și vor permite cadrului didactic să încadreze toți elevii în același timp, utilizând tabla și alte resurse din clasă, apropiind procesul cât mai mult de cel real, conform Ministerului Educației.
„Într-o sală de clasă virtuală sunt copii reali care au nevoie de o conexiune reală cu profesorul lor. Elevii din programele online au performanțe mai bune când se pot vedea și pot comunica între ei în timpul orelor, iar pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și cei cu dizabilități senzoriale, cum sunt copiii hipoacuzici, este deosebit de important acest lucru, pentru că ei citesc de pe buze”, a precizat Maha Damaj, reprezentant de țară UNICEF Moldova.
De la începutul pandemiei virusului COVID-19, UNICEF Moldova, în colaborare cu partenerii de dezvoltare, au susținut constant sistemul educațional din R. Moldova prin donarea a peste 68.000 de litri de săpun lichid, 454.000 de bucăți de săpun solid, 136.000 de litri de dezinfectant lichid pentru mâini, 105 unități de tehnică de calcul, 663 pachete de suport pentru preșcolari și elevii din clasele primare, și 10.632 de măști cu fereastră în dreptul gurii.