Parlamentul de la Chișinău este în măsură să opereze modificări asupra Constituției R. Moldova, astfel încât sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din 2013. Declarații în acest sens au fost făcute de Maia Sandu, președintele R. Moldova.
Luni, 19 aprilie 2021, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la APCE, Titus Corlățean, deputat al României, a abordat problema identității naționale în R. Moldova, menționând despre necesitatea respectării deciziilor Curții Constituționale și introducerea limbii române în Constituția R. Moldova, în conformitate cu hotărârea CC din 2013.
În context, președintele R. Moldova a explicat că întrebarea respectivă ar urma să fie adresată Parlamentului de la Chișinău, deoarece acesta are puterea să ajusteze articolul din Constituție cu privire la limba română. „Până acum însă nu s-a format un număr suficient de parlamentari care să susțină ajustarea în Constituție și să avem limba română în legea supremă. Îndată ce va fi un Parlament care să rezolve problema, aceasta va fi soluționată. Important acum sunt programele de studiere a limbii române pentru ucraineni, găgăuzi, ruși, etc”, a subliniat Maia Sandu
Răspunsul președintelui R. Moldova pare să nu fi fost pe placul rusofilului Igor Dodon, care a comentat astăzi declarația respectivă. „Maia Sandu comite același abuz asupra identității noastre naționale ca și alți frontiști și unioniști de până la ea – încearcă să umble la Constituție, să schimbe denumirea limbii, să provoace spiritele în societate, să divizeze moldovenii după criteriul identitar și lingvistic. (…) Lăsați Constituția și limba moldovenească în pace. Nu denumirea limbii este azi prioritatea poporului și a țării. Demonstrați că aveți mai multă minte decât un Mihai Ghimpu sau alți aventurieri antistataliști”, a insinuat liderul PSRM.
Amintim că pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chișinău a decis că textul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, votată de către Parlament în 1994, atunci când majoritatea reprezentată de agrarieni și socialiști au stabilit că limba de stat se numește „moldovenească”, ignorând Declarația de Independență.