Moldovenii sunt români cu acte în regulă. Declarația a fost făcută de Alecu Reniță, deputat în primul Parlament de la Chișinău, care a menționat că a venit timpul ca, inclusiv la Moscova, să se recunoască acest adevăr istoric.
„Suntem români cu acte în regulă și de ordin istoric, dar și de ordin natural și juridic. Cu aceste acte noi ne prezentăm în fața lumii civilizate ca români. Firește că partea din stânga Prutului a avut un alt destin după 1812 și de aceea există foarte multe confuzii, dar aici a rămas o parte importantă din poporul român, la fel cum a rămas și în Bucovina de Nord. Cei care doresc să intre într-un dialog civilizat cu noi, inclusiv la Moscova, avem posibilitatea să le aducem toate probele, dacă-i interesează și nu fac pură propagandă, și se vor convinge că ei au comis de-a lungul timpului o mare nedreptate, iar ajungând în sec XXI când nu mai există restricții la accesul la informație, ar fi foarte bine să-și revizuiască pozițiile și să recunoască că în această parte a Europei există un singur popor de la Nistru până la Tisa”, a explicat Alecu Reniță în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
Totodată, fostul parlamentar a mai adăugat că Republica Moldova, indiferent de evoluțiile sale, întotdeauna a avut un handicap uriaș, deoarece a fost ruptă de la țara mamă România.
„Performanță nu a existat. Toate încercările disperate uneori și ajutoarele uriașe care au venit spre Republica Moldova nu au dat randament, demonstrând că România, piața, economia este foarte unitară. Astfel, în momentul în care faci o breșă într-o anumită zonă se creează aceste mari decalaje. Vedem că în nici 30 de ani, România a evoluat atât în ceea ce ține de PIB, cât și în ceea ce ține de infrastructură, securitate, etc, pe când noi… Cu cât ești mai fragmentat cu atât ești mai controlat. Cu cât faci parte dintr-o regiune instabilă, de exemplu cum e R. Moldova, cu atât mai repede trebuie să te duci spre un sistem de securitate masiv, dar și să te duci spre țara ta, spre neamul tău, spre părinții tăi, spre casa ta. Fiindcă orice s-ar spune, pentru moldovenii din stânga Prutului, care nu și-au pierdut niciodată conștiința românească, acasă a însemnat România, dar nu alte formațiuni improvizate de către diferite imperii”, a mai punctat Alecu Reniță.