Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat marți, 27 aprilie, neconstituționale Hotărârile aprobate de deputații PSRM – ȘOR privind revocarea mandatului de judecător constituțional a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de magistrat la CCM.
Astfel, Înalta Curte a admis sesizările depuse de deputații Sergiu Litvinenco și Dinu Plângău, și a declarat neconstituționale respectivele decizii luate în Parlamentul de la Chișinău, vineri 24 aprilie 2021.
Hotărârea Curții Constituționale a R. Moldova este definitivă și nu poate fi atacată.
Autorii sesizărilor au calificat cele două hotărâri adoptate de majoritatea PSRM-Șor drept un atac la adresa Curții Constituționale, considerând că au la bază scopuri politice și a fost încălcată Constituția R. Moldova.
Amintim că vineri, 23 aprilie 2021, majoritatea parlamentară PSRM-Partidul Șor a adoptat o declarație privind „recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale”. Totodată, aceiași deputați au votat o hotărâre privind anularea actului de numire a Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale.
Ulterior, în timp record și fără concurs, Boris Lupașcu, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale a R. Moldova, a fost numit de majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR în funcția de judecător la CC.
În dimineața zilei de astăzi, presa de la Chișinău a citat o scrisoare prin care Boris Lupașcu s-a adresat Parlamentului R. Moldova și Curții Constituționale, solicitând anularea mandatului prin care a fost numit judecător la CC.
„În legătură cu bulversarea societății în rezultatul adoptării pe 23 aprilie 2021 de către Parlament a hotărârii de numire a subsemnatului în funcția de judecător al Curții Constituționale, urmărind scopul instaurării liniștii în societatea la maxim antagonizată prin declarațiile populiste ale unor politicieni și pretinși formatori de opinie, dar și neacceptând categoric lezarea în continuare a imaginii Înaltei Curți, solicit respectuos anularea actelor care au stat la baza desemnării în această funcție, în legătură cu renunțarea benevolă la mandatul încredințat”, se arată în document.