Ziua Tricolorului a fost marcată și în gimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, singura școală cu predare în limba română din raionul Taraclia, R. Moldova.
Marți, 27 aprilie, atunci când în Republica Moldova se sărbătorește Ziua Tricolorului, micuții din această instituție de învățământ, îmbrăcați în costume naționale, au adus un omagiu celor trei culori – albastru, galben și roșu, printr-un dans.
La eveniment a fost și Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP” și liderul Alianței pentru Unirea Românilor din R. Moldova, care în vara anului 2018, cu susținerea mai multor unioniști a renovat școala românească din Aluatu.
Astfel, liderul unionist le-a spus micilor patrioți că la 27 aprilie se sărbătorește o zi importantă. „Drapelul tricolor este istoria neamului nostru. Este simbolul pe care l-au purtat părinții, buneii și străbunicii noștri. Este simbolul care ni se transmite din generație în generație, iar voi, într-o bună zi, îl veți transmite copiilor și generațiilor viitoare. Astăzi, suntem mândri și bucuroși că avem un asemenea simbol național – tricolorul. Albastru simbolizează cerul, galbenul – lanurile de grâu pline de roadă, iar roșu simbolizează sângele strămoșilor noștri, care s-a vărsat pentru ca noi, astăzi, să trăim independent și să putem vorbi limba română. Noi vom avea grijă ca dvs. să aveți parte de cele mai bune condiții de studii și de o copilărie frumoasă. Satul Aluatu nu este singur, iar voi sunteți copiii acestui neam”, a mai adăugat Vlad Bilețchi.
La rândul său, Anatolie Bobici, primarul satului Aluatu, a declarat că apreciază susținerea oferită. „Aluatu, fruntea sus și sus tricolorul”, a menționat acesta.
Și Valeriu Munteanu, liderul Uniunii Salvați Basarabia și reprezentant al Mișcării Politice Unirea, a fost prezent la manifestație, subliniind că școala din Aluatu este o oază a românismului din Taraclia.
„Astăzi am vorbit mai puțin despre oamenii care trebuie să dea conținut unei națiuni. Să fii român și să vorbești româna la București sau la Chișinău, unde există școli și capacități, este ușor și bine. Însă, să faci și să simți acest lucru în Aluatu este de la greu spre imposibil. Totuși, pentru ca acest lucru să fie relativ posibil o mână de oameni, inclusiv Vlad Bilețchi, conducerea școlii, dar și conducerea localității, au canalizat toate energiile în acest sens, ceea ce a permis ca limba română și valorile noastre să fie valabile și în această localitate și să nu fie șterse cu buretele”, a punctat Valeriu Munteanu.
Amintim că în vara anului 2018, Asociația „UNIREA-ODIP”, cu sprijinul a zeci de oameni din diaspora, a reușit să renoveze gimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir” din s. Aluatu – singura școală cu predare în limba română din raion. Până atunci, instituția de învățământ era într-o stare deplorabilă, astăzi însă aici învață aproape 100 de copii.