În cadrul unui interviu acordat publicaţiei „Evenimentul Zilei„, ministrul de externe român, Teodor Baconschi, a declarat că România a reuşit să treacă cu Republica Moldova „din ipostaza de vecin detestat, din faza de expulzare a ambasadorului României la Chişinău, într-un stadiu în care interacţiunea e mult mai bogată, iar prezenţa noastră instituţională în ţara vecina e mult mai puternică„.
„Adică am deschis două consulate generale, la Cahul şi Bălţi, Institutul Cultural de la Chişinău, biroul consular de la Ungheni, avem un plan bilateral de acţiuni în care intră şi energia, interconectarea reţelelor electrice şi de gaz, transferurile de asistenţă… Dar am reuşit şi altceva: să credibilizăm în UE acţiunea României faţă de Republica Moldova, inclusiv în contextul politicii de vecinătate în est. Când auzeau de România, unii dintre partenerii noştri spuneau acum 2-3 ani: aveţi o agendă ascunsă, ne încurcaţi şi mai bine acţionăm fără voi. Aşa stăteau lucrurile. Acum co-prezidez, împreună cu ministrul francez de externe, un grup de prieteni ai Moldovei în UE care a avut 4 întâlniri. A treia a adus la Chişinău, în septembrie 2010, nouă miniştri de Externe din statele membre”, a mai precizat ministrul.
Referitor la „ostilitatea” Chişinăului în raport cu România, Teodor Baconschi a ţinut să sublinieze faptul că: „Este puterea propagandei antiromâneşti din perioada sovietică şi faptul că odată cu destrămarea URSS şi obţinerea independenţei încearcă să-şi construiască în primul rând propria identitate. De aici succesul moldovenismului ca ideologie oficială mulţi ani. Totodată, nu trebuie să ignorăm faptul că e un stat multietnic, multilingvistic. Este evident că magnetul european poate să transforme percepţia asupra României. Dacă România apare ca principal facilitator al Republicii Moldova spre UE, atunci şi comunităţile rusească, ucraineană, bulgară, cea găgăuză sau alţi cetăţeni care nu sunt de etnie română şi nu vorbesc româneşte pot vedea România cu alţi ochi„.
Foto: REALITATEA.NET