Guvernul de la Chișinău nu dispune de suma totală de 125 de milioane de lei moldovenești solicitată de Comisia Electorală Centrală, din acest motiv banii vor veni în tranșe pentru lansarea procesului. Declarațiile au fost făcute de Aureliu Ciocoi, premierul interimar al R. Moldova.
Șeful cabinetului de miniștri a dat de înțeles că suma solicitată de CEC ar fi exagerată, iar în Fondul de Rezervă a Guvernului de la Chișinău, de unde poate fi finanțată organizarea alegerilor parlamentare anticipate, există 98 de milioane de lei moldovenești.
„Am avut o ședință cu membrii Comisiei Electorale Centrale, în timpul căreia i-am anunțat că Guvernul nu are cum satisface devizul de cheltuieli prezentat de CEC în volum de 125 de milioane de lei. În prezent, în Fondul de Rezervă, pentru că exclusiv din Fondul de rezervă putem finanța organizarea alegerilor, avem 98 de milioane de lei. Ministerul Finanțelor a mai identificat bani și, cu mare străduință, depășim puțin suma de 120 de milioane de lei, dar sub nicio formă nu putem atinge suma de 125 de milioane”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul unei emisiuni tv.
Astfel, premierul de la Chișinău a menționat că astăzi va fi transferată o parte din banii solicitați de CEC, urmând ca, în funcție de necesități, să fie redirecționate sume adiționale pe parcursul campaniei electorale.
„Important este să le dăm colegilor de la CEC o parte din bani pentru demararea proceselor organizatorice pentru buna desfășurare a scrutinului din 11 iulie. Evident că este de responsabilitatea atât a Guvernului, cât și a autorităților R. Moldova să facă tot posibilul pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor, un exercițiu absolut necesar într-o societate democratică. Prin urmare, vom face tot posibilul ca financiar să acoperim necesitățile CEC în acest sens”, a mai spus Aureliu Ciocoi.
Din suma totală, CEC vrea să cheltuie 12 milioane de lei pentru achiziții anti-COVID-19, dar premierul interimar consideră că suma destinată acestor achiziții poate fi diminuată.
„Se va merge pe cheltuieli pragmatice, cheltuieli reale. (…) O bună parte din cheltuieli reprezintă salariile membrilor CEC și birourilor electorale, de aceea în situația de austeritate bugetară în care se află Republica Moldova, putem oferi acești bani în tranșe. Sunt unele cheltuieli pe seama cărora ușor putem economisi, cum ar fi achiziționarea materialelor anti-COVID, care pot fi puse la dispoziția CEC din rezerva Ministerului Sănătății”, a mai subliniat sursa.
Amintim că anterior, Dorin Cimil, președintele CEC din R. Moldova, a anunțat că dacă va fi redusă suma necesară bunei desfășurări a alegerilor, autoritatea electorală va fi nevoită să reducă din numărul secțiilor de vot destinate cetățenilor din diaspora.