Ajutorul umanitar sub formă de motorină pe care România l-a acordat fermierilor din R. Moldova care au avut de suferit în urma secetei este blocat de autoritățile centrare, a anunțat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, care spune că Agenția Rezervelor Materiale a stocat combustibilul la un depozit petrolier și nu se grăbește să-l ofere agricultorilor, notează deschide.md.
„Tot mai mult mă conving că guvernarea Dodon încearcă să compromită la maxim ajutorul din partea României, oferit în forma de motorină pentru agricultorii noștri. Cei din Agenția Rezervelor Materiale au stocat combustibilul la nord, la un depozit petrolier al unei companii. Partea română până în ziua de azi nu a primit lista beneficiarilor – fermieri afectați de secetă”, a spus Slusari.
La fel, spune parlamentarul, anumiți funcționari răspândesc bârfe că motorina nu este calitativă și este periculos să fie amestecată cu altă motorină de care dispun fermierii din R. Moldova.
„Dezgustător! Din câte cunosc, dieselul din România este de marca Euro 5 și corespunde tuturor standardelor europene. Iar după discuția cu mai mulți fermieri din sudul și centrul țării, pot spune cu certitudine că marea majoritate a producătorilor agricoli nu au cu ce amesteca motorina din România, întrucât demult nu mai au combustibil din cauza lipsei finanțelor”, precizează acesta.
Slusari este de părere că cu cât mai mult se tergiversează procesul distribuirii motorinei, cu atât mai mult apar suspiciuni că anume la locul staționării dieselului vor fi încercări de a fura anumite cantități de motorină și de a dilua combustibilul cu alt lichid.
„Cei de la Agenția rezervelor materiale și Ministerul Agriculturii zilnic organizează niște ședințe fără participarea reprezentanților agricultorilor și după fiecare ședință tot se plâng neoficial că nu știu cum să transporte motorina, că nu o pot repartiza în baza cardurilor, că este complicată logistica etc. Păi, ați avut 6 luni la dispoziție din decembrie 2020! Aici la mijloc este incompetență sau rea voință! Cerem de la guvernarea actuală, așa cum este ea, transparență maximă în procedura gestionării ajutorului frațesc acordat de România. Orice tentativă de a discredita acest proces va fi dezvăluită și taxată dur!”, a punctat parlamentarul.
Prima tranșă din ajutorul umanitar constând în 6.000 de tone de motorină oferit de România pentru agricultorii afectați de secetă din Republica Moldova a ajuns la mijlocul lunii mai în R. Moldova.
Acest ajutor umanitar face parte din pachetul de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova anunțat de Președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chișinău, pe 29 decembrie 2020, și reprezintă o materializare a eforturilor susținute depuse de România în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, completând alte acțiuni în această direcție realizate în ultima perioadă, printre care donarea a peste 300.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, precum si de echipamente medicale in valoare de 2,3 milioane euro.