Comisia Electorală Centrală din Chișinău s-a răzgândit și va deschide 146 de secții de votare peste hotare, cu șapte mai multe decât hotărâse inițial.
Hotărârea a fost luată marți, 8 iunie, în cadrul unei ședințe extraordinare de membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC). Proiectul a fost susținut cu 8 voturi pentru și unul contra.
Astfel, numărul secțiilor de votare peste hotare a fost majorat de la 139 la 146. Suplimentar, s-au adăugat secții de votare în Germania, Franța, Italia și Marea Britanie.
După ce membrii CEC au votat, Sergiu Gurduza s-a arătat indignat de faptul că pe data de 5 iunie s-a luat o decizie ilegală privind secțiile de votare din diasporă.
„Nu a fost un consens între membri. A fost o situație cât de cât pentru a spăla murdăria făcută de conducerea CEC. Nu am ochi să vă văd”, a declarat Gurduza înainte de a-i fi închis microfonul.
Subiectul privind numărul secțiilor de votare din diasporă trebuia să fie dezbătut în cadrul ședinței de luni, 7 iunie, însă membrii CEC au cerut amânarea până marți, ora 15,00.
CEC a acceptat propunerea secretarului CEC, Maxim Lebedinschi, fost consilier al lui Igor Dodon, de a menține același număr de secții de votare ca și la prezidențialele din 2020, deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, iar propunerea PAS se ridica la 198.
Această decizie a fost criticată de mai multe partide parlamentare, inclusiv de PAS și AUR, care au protestat în fața sediului CEC.
Știri.md subliniază că la alegerile prezidenţiale din 2016, în străinătate au fost deschise 100 de secţii, inclusiv 8 în Rusia, la alegerile parlamentare din 2019 au fost 125 de secţii (11 în Rusia), iar la alegerile prezidenţiale din 2020 – 139 de secţii, inclusiv 17 în rusia.
La ultimele alegeri, au fost deschise secţii de votare în 36 de state în care Republica Moldova are misiuni diplomatice. La vot au participat peste 263.000 de alegători, dintre care peste 95% şi-au dat votul pentru candidata pro-europeană Maia Sandu.