Mai mulți lideri politici de la Chișinău au venit cu reacții după ce astăzi Comisia Electorală Centrală s-a răzgândit și a anunțat că va deschide 146 de secții de votare peste hotare la alegerile parlamentare din R. Moldova, cu șapte mai multe decât hotărâse inițial.
Astfel, Igor Grosu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, a anunțat că formațiunea pe care o conduce va contesta decizia respectivă la Curtea de Apel Chișinău. „Se vede că nu există bun-simț. Noi, însă, nu cedăm! Repetăm, 100 de mii de oameni s-au înregistrat prealabil, 260 de mii au votat la prezidențiale. Nu se negociază, e buchia legii. Vom contesta decizia la Curtea de Apel. Vom epuiza toate căile de a obține mai multe secții de vot”, a declarat liderul PAS.
De asemenea și Alianța pentru Unirea Românilor a informat că a contestat în instanță, decizia CEC prin care numărul secțiilor de votare peste hotare la scrutinul din 11 iulie a fost majorat nesemnificativ.
„Atacăm la Curtea de Apel Chișinău și hotărârea de azi a CEC-ului, prin care a deschis numai 7 secții de votare in plus, care în mod cert nu sunt destule. Trebuie deschise suplimentar, cel puțin acele 50 de secții, pe care le-a cerut Ministerul de Externe, astfel încât să avem cel puțin 190 de secții de votare în diaspora! Cerem de fapt dublarea numărului de secții de votare peste hotare, fata de prezidențiale, așa ar fi corect”, a menționat Dorin Chirtoacă, reprezentant AUR.
Potrivit lui Andrei Năstase, liderul Platformei DA, astăzi, membrii CEC au mimat din nou democrația.
„Faptul că astăzi, după atâtea proteste – atât în țară, cât și în diaspora – membrii CEC au decis să „suplimenteze” cu doar 7 numărul secțiilor de vot este o nouă confirmare a atitudinii reflectată de Igor Dodon atunci când, pregătindu-se să piardă alegerile prezidențiale, îi împărțea pe alegătorii moldoveni în două categorii: alegătorii „săi” și alegătorii „de mâna a doua”. Atunci când ești în slujba oamenilor, nu poți fi decât cinstit, cale de mijloc nu există. Faptul că astăzi membrii CEC au decis să fie „cam cinstiți” nu schimbă cu nimic datele problemei, Platforma DA urmând să conteste această decizie nedreaptă până la soluționarea ei în favoarea tuturor alegătorilor Republicii Moldova, indiferent de opțiunile lor politice”, a punctat Năstase.
Cu o reacție în acest sens a venit și Maia Sandu, președintele R. Moldova, care a afirmat că respectiva decizie a CEC este formală și insuficientă. Potrivit șefului statului, sunt cel puțin 10 secții de vot în Europa în care s-au terminat buletinele de vot la ultimul scrutin și mii de cetățeni ai R. Moldova au fost privați de dreptul de a-și exprima votul.
„Aceste regiuni, cu concentrare mare de cetățeni moldoveni, nu au fost abordate cu toată seriozitatea în proiectul votat azi. CEC nu este un for politic, iar deciziile acestei instituții trebuie să fie tehnice, neutre și profesioniste și să asigure exercitarea dreptului de vot de fiecare cetățean. Forțele politice care influențează unii membri ai CEC se opun democrației prin toate mijloacele și se tem de voința cetățenilor din frica de a pierde puterea și imunitatea în fața justiției. Situația în care cetățenilor țării le este închisă în nas ușa secției de vot, din cauza epuizării buletinelor de vot, este un maxim eșec al Comisiei Electorale Centrale. Repetarea unei situații similare și în acest an va însemna că membrii CEC își folosesc mandatul pentru a influența intenționat mersul alegerilor. Membrii CEC care admit și creează artificial aceste situații trebuie să poarte răspundere în fața legii. În democrație e important ca fiecare cetățean să își exprime votul, iar statul nu are dreptul să pună interese înguste politice de-asupra valorilor democratice”, a subliniat Maia Sandu.
Amintim că, astăzi, Comisia Electorală Centrală a aprobat o nouă listă a secțiilor de votare peste hotare la alegerile din 11 iulie în număr total de 146, față de 139 conform hotărârii anterioare, care a provocat critici din partea mai multor concurenți electorali și a societății civile. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că inițial Ministerul de Externe de la Chișinău a propus deschiderea a peste 190 de secții, iar CEC a aprobat un deviz de cheltuieli pentru deschiderea a 150 de secții de votare peste hotare.