Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, ar fi primit indicații din partea Moscovei să nu împiedice deschiderea în regiunea transnistreană a secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din R. Moldova.
Un anunț în acest sens a fost făcut de Chiril Moțpan, deputat al Platformei DA, care a avertizat că unul dintre canalele deschise pentru fraudarea alegerilor parlamentare din R. Moldova îl reprezintă secțiile de votare ce urmează să fie deschise în zona necontrolată de organele constituționale.
„Deciziile CEC sunt o insultă continuă la adresa cetățenilor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova și din străinătate. Interesele regimului corupt, moștenit de Dodon de la Plahotniuc, care încearcă să se perpetueze și acum, nu au fost niciodată interesele cetățenilor înșiși. Trebuie să ne așteptăm la o fraudare masivă a alegerilor. CEC și reprezentanții săi își asigură de pe acum posibilitatea de a face acest lucru. Unul dintre canalele deschise pentru falsificare sunt secțiile de votare ce urmează să fie deschise în zona necontrolată de organele constituționale. Am fost informat că Krasnoselski a primit indicații de la Moscova să nu împiedice deschiderea în regiune a acestor secții. Probabil, se pune la cale o fraudă cu utilizarea tehnologiilor informaționale, sau poate alte operațiuni, inclusiv provocări”, a menționat parlamentarul de la Chișinău.
Potrivit acestuia situația din zona de securitate riscă și ea să explodeze. „La ultimele alegeri, am reușit să stopăm unele altercații și provocări. Să fim gata și acum. Ar fi bine ca oameni responsabili, persoane cu vizibilitate publică, ce beneficiază de respectul comunității, să fie prezenți în ziua alegerilor în locurile unde au existat anterior probleme și să se pregătească să le dezamorseze calm, pașnic. În plus, există o veche prietenie între Vladimir Voronin și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Voronin, în timpul mandatului său prezidențial, l-a și decorat în secret. Acum Patrușev, cică, i-ar fi telefonat personal, să-l asigure de susținerea financiară și logistică a Federației Ruse”, a mai spus Chiril Moțpan.
El a mai remarcat că între timp, după proteste și somații, Comisia Electorală Centrală a R. Moldova a acceptat să deschidă suplimentar în diaspora doar 7 secții de votare. „Asta chiar dacă numărul înregistrărilor prealabile a fost un record absolut. Asta chiar dacă la ultimele alegeri sute de mii de cetățeni nu și-au putut exprima votul, pentru că buletinele se terminaseră încă în miezul zilei. Este clar împotriva cui va vota diaspora – iar actuala CEC nu vrea să admită așa ceva. Ne așteaptă o perioadă extrem de dificilă și este nevoie ca fiecare să se implice, în măsura în care va putea, pentru a nu admite ca forțele antinaționale să ia din nou statul în captivitate în urma acestor alegeri”, a atenționat reprezentantul Platformei DA.
Amintim că autoritatea electorală centrală a decis organizarea a 44 de secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 pentru cetățenii cu drept de vot din regiunea transnistreană, cu două mai multe decât la alegerile prezidențiale de anul trecut. În context, Serviciul de Informații și Securitate a atenționat asupra riscurilor organizării acestor secții, în mod special a celor două secții din municipiul Tighina, dar și a celei din comuna Corjova, raionul Dubăsari.