Parlamentul European a comemorat marți victimele deportărilor sovietice în masă în Europa Centrală și de Est, „care au șocat lumea și au pecetluit soarta mai multor generații de oameni din statele baltice și din Europa Centrală și de Es”, după cum a declarat președintele legislativului european, David Sassoli.
„Deportările, confiscarea proprietăților, decesele și viața în frică pentru cei care au reușit să supraviețuiască și să se întoarcă au lăsat o rană adâncă în sufletul întregii regiuni și al întregii Europe”, a spus Sassoli, în deschiderea evenimentului, conform înregistrării video publicate pe pagina de internet a Parlamentului European.
Oficialul european a amintit că, în iunie 1941, NKVD (Ministerul de Interne al Uniunii Sovietice) a întemnițat sau deportat 34.000 de bărbați, femei și copii din toate categoriile sociale din regiunea baltică. În săptămânile care au urmat, sute de mii de persoane au ajuns în gulaguri. Evenimentele din 14 iunie au fost doar unul dintr-o serie de evenimente îngrozitoare pe care le-au suferit locuitorii din Estonia, Letonia și Lituania în anii 1940 și 1950.
„Aceste țări erau ocupate de două dintre cele mai amorale, represive și criminale regimuri pe care lumea le-a văzut vreodată. De foarte multe ori, atunci când trăim o durere profundă, o îngropăm adânc și mergem mai departe. Cu toate acestea, pentru a ne vindeca, chiar și de o traumă colectivă, trebuie să o procesăm și să o povestim, astfel încât să ne amintim de ea și să nu se repete. De aceea vorbim astăzi și îi amintim pe cei care și-au pierdut viața în acele zile îngrozitoare. Toate aceste țări sunt legate de această istorie tragică. Deși nu putem schimba trecutul, ne putem asigura că evenimentele nu se vor repeta în viitor. Omagiem astăzi memoria victimelor și nu le vom uita”, a mai spus acesta.
Președintele Parlamentului European a citit 25 din sutele de nume ale victimelor regimului sovietic care au fost amintite marți în Piața Solidarității din fața sediului din Bruxelles al Legislativului UE, la împlinirea a 80 de ani de la valurile deportărilor staliniste din iunie 1941.