Drepturile românilor din imediata vecinătate a granițelor naționale nu sunt negociabile și trebuie să constituie un subiect crucial pe agenda relațiilor bilaterale România-Ucraina. Declarația a fost făcută de Claudiu Târziu, parlamentar de la București, aflat într-o vizită oficială de două zile în Ucraina.
Astfel, în calitate de președinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat, Claudiu Târziu a participat în fruntea unei delegații parlamentare la Forumul Internațional „Comunitățile românești din regiunea Odesa: modalități eficiente de dezvoltare a relațiilor ucraineano-române”, organizat la Ismail de către Rectoratul Universității Umaniste de Stat și Consulatul General al României la Odesa.
În context, senatorul AUR și-a reiterat poziția în privința respectării drepturilor comunității istorice românești de către autoritățile de la Kiev. „Nu cerem nimic în plus față de ceea ce oferim la rândul nostru minorităților etnice care trăiesc pe teritoriul românesc: drepturi lingvistice, educaționale și culturale în limba maternă – toate consfințite de Constituție. Doleanțele fraților noștri din Sudul Basarabiei sunt de a conserva și de a exprima – liber – ceea ce le aparțin dintotdeauna: limba română, cultura națională și procesul educațional după criterii care să le respecte identitatea de neam. Nimic mai legitim de atât”, a afirmat Claudiu Târziu.
Parlamentarul de la București a mai remarcat că în absența unei politici articulate și coerente din partea partidelor care s-au perindat la guvernare, comunitatea istorică din Ucraina este supusă unui intens și agresiv proces de asimilare forțată din partea statului ucrainean.
Totodată, Claudiu Târziu a dat asigurări că va face uz de toate pârghiile instituționale pe care le are la dispoziție pentru a semnala Guvernului de la București că drepturile românilor din imediata vecinătate a granițelor naționale nu sunt negociabile și trebuie să constituie un subiect crucial pe agenda relațiilor bilaterale România-Ucraina. De asemenea, senatorul Alianței pentru Unirea Românilor a mai promis că va reveni în curând la Ismail, cu vești bune.
În a doua parte a zilei, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senat a fost primit, la sediul primăriei din Ismail, de către primarul Andrii Abramchenko, precum și de către președintele Administrației raionale Ismail, Radion Abașev.
Astfel, senatorul de la București și-a manifestat fără echivoc deschiderea pentru conlucrare, valorificarea principiilor comune și o mai trainică apropiere între cele două popoare – român și ucrainean. Iar primarul de Ismail și-a exprimat încrederea în soliditatea prieteniei româno-ucrainene și într-o cooperare mai strânsă cu parlamentarii de la București.