Igor Dodon, unul dintre liderii Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, sare în apărarea „partenerilor săi” separatiști de la Tiraspol și se arată nemulțumit de faptul că „în regiunea transnistreană și în Rusia vor fi deschise mai puține secții de vot decât în Occident”.
Astfel, liderul PSRM a calificat regimul separatist de la Tiraspol drept „partener”, recunoscând că așa-zișii săi parteneri nu permit accesul reprezentaților de la Chișinău în regiunea transnistreană.
„Referitor la secțiile din Transnistria – cele două, trei care din start au fost deschise, dar mai târziu au fost închise. E una dintre primele tentative din ultimii ani ale CEC de a deschide secții de votare la Corjova și Bender. Pentru a asigura procesul de vot în acele secții, trebuia permis accesul reprezentanților de drept de la Chișinău. Din păcate, partenerii noștri din stânga Nistrului nu au vrut să accepte acest lucru și a trebuit să renunțăm la deschiderea acestor trei secții”, a declarat Igor Dodon.
Totodată, politicianul pro-rus a comentat și hotărârea Curții de Apel Chișinău care obligă CEC să deschidă cel puțin 190 de secții de votare în străinătate.
„Repet poziția mea: noi trebuie să permitem votarea tuturor, dar nu este corect când noi dăm posibilitatea să voteze masiv cei din Occident, din UE, dar dăm mai puține secții de votare pentru cei din Rusia sau celor din Transnistria. De aceea sau asigurăm la toți sau vedem cum gestionăm acest proces. La fiecare întâlnire electorală pe care o am, sunt întrebat de ce cei aflați în afara țării trebuie să hotărască viitorul și soarta cetățenilor care locuiesc în R. Moldova. De aceea, mai devreme sau mai târziu, imediat după aceste alegeri parlamentare va fi necesar să luăm o decizie de principiu – sau asigurăm la toți egal, și pentru cei din est și pentru cei din vest. Dacă vor fi sau nu 190 de secții, să decidă CEC-ul”, a mai spus Igor Dodon.
Amintim că pe 15 iunie 2021, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova și-a revizuit hotărârea cu privire la organizarea secțiilor de vot pentru alegătorii din regiunea transnistreană și a renunțat la cele trei secții de vot care urmau să fie deschise în municipiul Tighina și comuna Corjova, raionul Dubăsari. Astfel, în regiunea transnistreană vor fi deschise 41 de secții de votare la scrutinul electoral din 11 iulie 2021.
În altă ordine de idei, pe 17 iunie 2021, Curtea de Apel Chișinău a obligat CEC să aprobe deschiderea a cel puțin 190 de secții de vot în diasporă. Se întâmplă după ce autoritatea electorală centrală a decis inițial deschiderea a 139 de secții, iar ulterior a majorat numărul cu șapte, până la 146, deși Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a recomandat deschiderea a mai mult de 190 de secții.