• Despre noi
  • Contact
  • Cautăm colaboratori
InfoPrut
  • Actualitate
  • Politic
  • Cultural
  • Extern
  • Dosar
  • Opinii
  • Focus
  • Interviu
  • Comunităţi istorice
  • Foto
No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Politic
  • Cultural
  • Extern
  • Dosar
  • Opinii
  • Focus
  • Interviu
  • Comunităţi istorice
  • Foto
No Result
View All Result
InfoPrut
No Result
View All Result

Un bucătar român din Cernăuţi, apreciat de familiile nobiliare din Portugalia

Natalia Zgherea by Natalia Zgherea
21 iunie 2021
in Actual, Comunităţi istorice
0
0
SHARES
113
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Un bucătar român din Cernăuţi se poate lăuda că a cucerit multe capete încoronate cu bucatele sale delicioase. După ce a muncit la familia nobiliara din Portugalia şi a obţinut o mulţime de premii la concursurile internaţionale, bucătarul s-a întors acasă. Deşi era pandemie, a riscat şi a deschis un restaurant, iar localul este astăzi unul dintre cele mai apreciate din regiune, notează TVR Moldova.

Sursă foto: Centrul Media BucPress Cernăuți

Valentin Scurtu din satul Prisăcăreni, regiunea Cernăuţi, provine dintr-o familie de bucătari. Străbunica lui a fost bucătăreasă la un cunoscut boier pe nume Grigorcea, de pe Valea Siretului. Şi bunica, dar şi mama lui, şi-au dedicat întreaga viaţă acestei profesii.

„Când bunica mea a văzut că eu mă duc pe calea bucătăriei, mi-a spus aşa: Valentin, toată viaţa o să stai în picioare. Dar i-am spus că toţi stăm în picioare toată viaţa noastră. Nu e nimic straşnic, i-am spus. Ea însă mi-a spus însă că vei fi cu burta plină şi la călduţ toată viaţa ta. Aşa mi-a spus ea mie”, a spus bucătarul.

La 20 de ani, Valentin a plecat în Portugalia şi 3 ani a învăţat cum să devină bucătar. Apoi a călcat pe urmele strămoşilor – străbunica a gătit pentru boieri, iar el pentru capete încoronate.

„Ultimii 10 ani am avut ocazia să muncesc la vice Împăratul Portugaliei, în centrul Lisabonei, într-o casă regală, într-un castel din secolul XVI”, a mai subliniat Valentin Scurtu.

În Portugalia, Valentin şi-a creat o carieră de succes şi tot acolo şi-a întemeiat o familie. După 14 ani de stat în străinătate, el a decis să revină acasă. În plină pandemiei, Valentin a deschis un restaurant în oraşul Hliboca şi prepară oaspeţilor bucate tradiţionale bucovinene, dar şi din bucătăria tradiţională italiană şi portugheză.

„Facem nişte salate, avem nişte supe tradiţionale, chiar şi o ciorbă Rădăuţeană facem fără probleme, şi o ciorbă de burtă”, spune mândru bărbatul.

Valentin Scurtu a fost desemnat cel mai bun bucătar-şef din Ucraina. Românul din Cernăuţi spune că îşi doreşte acum să deschidă un restaurant cu bucate tradiţionale româneşti şi ucrainene la Bucureşti.

Tags: bucatarbucate traditionaleBucureştiCernăuţiFamiliePortugaliarestaurantromânRomâniaUcraina
Previous Post

Parlamentar rus, halucinații istorice și atac la Maia Sandu: Moldova e mai în vârstă decât România ca stat. Președintele R. Moldova cu pașaport românesc numește limba moldovenească drept română

Next Post

Cămașa cu altiță, vedeta unei expoziții organizate de Muzeul Satului din București și Muzeul de Etnografie din Chișinău

Next Post
Cămașa cu altiță, vedeta unei expoziții organizate de Muzeul Satului din București și Muzeul de Etnografie din Chișinău

Cămașa cu altiță, vedeta unei expoziții organizate de Muzeul Satului din București și Muzeul de Etnografie din Chișinău

Arhiva InfoPrut

  • Cautăm colaboratori
  • Contact
  • Despre noi
  • Dosare
  • Infoprut.ro
  • Sondaje

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.

No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Politic
  • Cultural
  • Extern
  • Dosar
  • Opinii
  • Focus
  • Interviu
  • Comunităţi istorice
  • Foto

© 2025 JNews - Premium WordPress news & magazine theme by Jegtheme.