Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a anunțat rezultatele evaluării cererilor de finanțare transmise în cadrul sesiunii de finanțare nerambursabilă aferentă anului 2021.
Cele mai multe proiecte aprobate sunt cele dedicate educației (53), urmate de mass-media (16), cultură (11), reintegrare (8), societate civilă (1), ceea ce corespunde priorităților legate de păstrarea limbii române ca limbă maternă în comunitățile românești din afara României.
Astfel, unul dintre cele mai bine punctate proiecte în urma evaluării a fost cel al Consiliul Județean
Suceava, România care se referă la un „Sprijin acordat elevilor români din regiunea Cernăuți pentru păstrarea și promovarea culturii românești – 2021”. Acest proiect a primit 89,33 de puncte și va fi finanțat cu 75.690 de lei.
Al doilea proiect care a fost punctat bine, cu 86 de puncte, are ca beneficiar Fundația „Român în Olanda”, se referă la „Predarea limbii române și cunoașterea rădăcinilor noastre în Olanda 2021” și va primi 100.000 de lei.
Pe a treia poziție cu 85,67 de puncte se regăsește proiectul „Școala Populară de Artă și Civilizație Românească din Cernăuți – sursă strategică pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din Regiunea Cernăuți. Anul VII”, al cărui beneficiar este Organizația Publică regională „Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți”, din Ucraina. Proiectul respectiv va fi finanțat cu 96.700 de lei.
Din cele 89 de proiecte aprobate pentru finanțare, 10 sunt din Ucraina, iar 5 din Serbia. De asemenea, în lista integrală a proiectelor aprobate, care poate fi văzută aici, se regăsesc țări precum Italia, Spania, Albania, Grecia și altele.
Orele de limba română, școlile de duminică, dar și educația prin tradiții și obiceiuri reprezintă 60% din numărul total al proiectelor. Astfel, Guvernul României, prin DRP, susține eforturile diasporei și ale comunităților istorice pentru re-mândrirea românilor din afara granițelor cu țara lor.
Eventualele contestații la rezultatele evaluării cererilor de finanțare se pot depune prin e-mail la adresa [email protected], în cel mult 3 zile lucrătoare de la comunicarea rezultatelor, iar rezultatul contestațiilor va fi publicat pe pagina www.dprp.gov.ro, secțiunea „Finanțare”.