Comuna Moșna din județul Iași și satul Capaclia din raionul Cantemir desfășoară împreună în această perioadă Festivalul Moldovenilor, cu implicarea primarilor localităților de pe ambele maluri ale Prutului, notează Ziarul Național.
Prima parte a evenimentului, ghidat de primarii Georgel Popa și Ilie Stavilă, a avut loc pe 20 iunie la Moșna, unde a participat o delegație din localitatea din Republica Moldova.
„România-R. Moldova. Moșna-Capaclia. Suntem un neam, un grai, o istorie, un cântec”, a răsunat duminica trecută pe scena de la Moșna.
Duminică, pe 27 iunie, Festivalul Moldovenilor va avea loc și la Capaclia, începând cu ora 16,00.
Pe lângă ansamblurile din cele două localități, pe scena festivalului vor urca nume cunoscute ale muzicii populare din România și R. Moldova, precum Mioara Velicu, Ion Paladi, Ansamblul folcloric „Plăieșii” sau Fetele de la Botoșani.
Localitățile Moșna din județul Iași și satul Capaclia din raionul Cantemir au accesat în anul 2020 un proiect de cooperare transfrontalieră prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, cu finanțare prin Instrumentul European de Vecinătate.
Proiectul „Here arE ouR traditIons The pAst alonG futurE” (HERITAGE) vizează promovarea culturii locale și păstrarea patrimoniului istoric din teritoriile beneficiarilor implicați.
Moșna și Capaclia sunt două așezări vechi din România și Republica Moldova care au o moștenire cultural-istorică ce se impune a fi păstrată și promovată.
Valoarea totală a proiectului, care include și organizarea Festivalului Moldovenilor, este de 110.113 euro, din care 11% reprezintă partea de cofinanțare.