Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova va deschide 150 de secții de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, cu patru mai multe decât hotărâse anterior.
Decizia fost luată în cadrul ședinței din această seară, care a fost convocată după opt ore de consultări între membrii CEC și reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău.
„Având la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 întocmit în baza evaluării necesităților pentru 150 secții de votare, CEC a transmis spre avizare finală MAEIE o listă, la fel, cu 150 secții de votare.
În context, MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și sediilor acestora. În rezultat, a fost aprobată, cu votul unanim al membrilor Comisiei, lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”, a anunțat instituția.
Amintim că, inițial CEC a decis deschiderea a 139 de secții peste hotare, iar apoi a majorat numărul acestora până la 146, deși Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a recomandat deschiderea a mai mult de 190 de secții.
Șase concurenți electorali printre care PAS, Platforma DA, AUR și PUN, au atacat în instanță hotărârile respective ale CEC și au cerut majorarea numărului de secții de vot pentru diaspora. Astfel, Curtea de Apel Chișinău a obligat autoritatea electorală centrală să își revizuiască hotărârea, ținând cont de avizul Ministerului de Externe în acest sens.
Ulterior, CEC a atacat cu recurs la Curtea Supremă de Justiție decizia Curții de Apel Chișinău. Iar marți, 22 iunie 2021, magistrații de la CSJ au respins recursul CEC împotriva deciziei CA prin care au fost anulate anexele privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în străinătate, obligând instituția să-și revizuiască deciziile și să aprobe altă hotărâre.