Federaţia Rusă a fost, din nou, condamnată de CtEDO pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, fiind obligată să achite prejudicii în valoare de peste 38 de mii de euro.
Cauzele se referă la plângerile a doi reclamați cu privire la condițiile inumane de detenție, detenția ilegală, confiscarea ilegala a bunurilor, dar și lipsa unor remedii eficiente cu privire la plângerile acestora.
Promo-LEX informează că primul reclamant a fost arestat de structurile de forță de la Tiraspol în anul 2008, fiind acuzat de tentativă de omor. La 5 iunie 2009, acesta a fost condamnat de pretinsele instanțe locale la 11 ani de privațiune de libertate. Reclamantul a solicitat anularea condamnării sale în fața Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova. Printr-o scrisoare din 10 mai 2010, CSJ a returnat recursul său fără examinare, invocând lipsa competenței de a examina hotărârile pronunțate de pretinsele instanțe din regiunea transnistreană. Acesta s-a plâns la CtEDO, invocând încălcarea dreptului la libertate și siguranță.
Al doilea reclamant a fost arestat de structurile de forță de la Tiraspol la 20 decembrie 2012, fiind acuzat de deturnare de fonduri ale partenerilor săi de afaceri. La 24 decembrie 2012, bunurile personale, precum și proprietățile companiei acestuia au fost confiscate. La 16 iunie 2014, așa-zisa judecătorie de la Tighina a condamnat reclamantul, „pentru abuz de putere” la 1 an și 8 luni de închisoare și la o amendă de 270 de ruble transnistrene. De asemenea, așa-numita instanță a obligat reclamantul să achite 212.750 de euro cu titlu de prejudiciu.
Reclamantul a fost deținut în mai multe locuri privative de libertate din regiunea transnistreană, în condiții inumane de detenție: umiditate ridicată, supraaglomerare, lipsa ventilării artificiale, paturi supraetajate din lemn, fără lenjerie de pat, condiții nesanitare, alimente puține și de proastă calitate, paraziți etc.
Astfel al doilea reclamant a depus o cerere la CtEDO, în care s-a plâns de condițiile inumane de detenție, confiscarea ilegală a bunurilor sale, dar și lipsa unor remedii eficiente cu privire la plângerile sale.
Prin Hotărârea din 13 iulie 2021, CtEDO a reiterat că, în perioada în care reclamanții s-au aflat în detenție, Rusia a exercitat un control efectiv asupra regimului de la Tiraspol, fără de care acesta nu ar fi supraviețuit.
În privința ambilor reclamanți, Curtea a decis că detenția acestora a fost una ilegală, din moment ce pretinsele instanțe din regiunea transnistreană nu fac parte dintr-un sistem judiciar compatibil cu Convenția. În legătură cu al doilea reclamant, Curtea a constatat că acesta a fost deținut în condiții inumane, iar confiscarea bunurilor sale nu a avut un temei legal. Suplimentar, Curtea a decis că acesta nu a avut la dispoziție remedii eficiente cu privire la plângerile sale.
Astfel, Curtea a dispus achitarea din contul Federației Ruse, în beneficiul reclamanților a sumei de 34.132 de euro în calitate de prejudiciu material și moral, dar și suma de 4.500 euro în calitate de costuri și cheltuieli pentru reprezentare.
Potrivit avocatului Promo-LEX, Alexandru Postica, această hotărâre confirmă odată în plus abuzurile grave la care sunt supuși locuitorii regiunii transnistrene: privare ilegală de libertate, condiții proaste de detenție, confiscări abuzive de proprietăți, dar și lipsa unor remedii eficiente în această privință.