Natalia Gavrilița, candidatul la funcția de prim-ministru al R. Moldova, desemnat de președintele Maia Sandu, a prezentat programul de guvernare și lista propusă de miniștri în viitorul cabinet.
Potrivit premierului desemnat, programul „Moldova vremurilor bune” și lista de miniștri au fost depuse astăzi la secretariatul Parlamentului de la Chișinău.
Noul Guvern de la Chișinău ar urma să fie format din 13 ministere, în loc de 9, cum a fost până în prezent. Totodată, din Executiv vor face parte și doi viceprim-miniștri specializați, unul pentru Reintegrare și altul pentru Digitalizare.
- Natalia Gavrilița, prim-ministru
- Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene
- Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale
- Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare
- Iurie Ţurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare
- Sergiu Litvinenco, ministrul Justiţiei
- Ala Nemerenco, ministrul Sănătăţii
- Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării
- Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne
- Anatolie Topală, ministrul Educaţiei şi Cercetării
- Sergiu Gaibu, ministru al Economiei
- Dumitru Budianschi, ministrul Finanţelor
- Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului
- Sergiu Prodan, ministrul Culturii
- Marcel Spatari, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale
- Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare
Mai multe detalii despre fiecare potențial ministru pot fi citite aici.
Referindu-se la programul de guvernare, Natalia Gavrilița a menționat că acesta stabilește un șir de obiective de dezvoltare, structurate pe mai multe domenii strategice, inclusiv economie, protecție socială, educație, infrastructură, anticorupție, justiție și cultură.
„Printre prioritățile imediate anunțate de Guvern se numără gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19; demararea reformei justiției și pachetului anti-corupție; creșterea veniturilor populației și protecția socială a grupurilor vulnerabile și restabilirea finanțării externe. Imediat după investirea guvernului programul de guvernare va fi pus în consultări publice în vederea elaborării planurilor de acțiune pe fiecare domeniu de guvernare”, a mai subliniat premierul desemnat.
Amintim că vineri, 30 iulie 2021, după consultările pe care le-a avut cu fracțiunile parlamentare, Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru al R. Moldova.