Din septembrie, 40 de studenţi de la universităţile din Chişinău, Bălţi, Comrat şi Cahul vor studia antreprenoriatul tech în cadrul programului „Startup Universities” şi vor obţine cunoştinţe şi abilităţi antreprenoriale, datorită sprijinului Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi a Suediei.
Iniţiativa are scopul de a stimula potenţialul tinerelor generaţii pentru dezvoltarea economiei naţionale și este parte a programului „Startup Academy”, dezvoltat de TEKWILL, cu suportul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi a Suediei.
„Actualmente, în întreaga lume, este o creştere mare a startup-urilor şi a produselor proprii cu valoare adăugată, obţinute prin antreprenoriatul tehnologic. Întrucât domeniul nu este studiat în universităţi, am observat necesitatea de a susţine universităţile, inclusiv profesorii, pentru a putea ajusta, ulterior, curriculele în baza cărora ghidează studenţii de la profile economice. Astfel, va creşte o generaţie de antreprenori cu noi cunoştinţe şi abilităţi în domeniu”, a declarat directoarea proiectului Tekwill, Ana Chirița.
Cursul va fi integrat în curricula universitară şi va fi certificat în cadrul diplomei de licenţă. Acesta conţine subiecte ce ţin de trendurile ecosistemului şi dezvoltarea afacerilor tehnologice. În cadrul disciplinei, studenţii vor învăţa să dezvolte o afacere de la idee la aplicare, fiind mentoraţi de profesori pregătiţi în domeniu. De asemenea, pe durata cursului, studenţii vor fi familiarizaţi cu managementul strategic, planificarea financiară, marketing-ul, pitch-ul, atragerea investitorilor etc. Procesul educaţional va presupune o abordare mixtă de lucru în grup, dar şi individual, tinerii fiind stimulaţi să studieze şi să aplice cunoştinţele în afara orelor.
„Suedia împreună cu USAID şi-au unit forţele pentru a susţine o iniţiativă care a schimbat unul dintre sectoarele fundamentale ale R. Moldova. Proiectul va include cursuri ample despre dezvoltarea afacerilor tehnologice şi a ecosistemului antreprenorial. Încurajăm, în special, fetele şi femeile, să urmeze o carieră în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică pentru a valorifica potenţialul tuturor tinerilor din Moldova”, a subliniat managera de programe a Ambasadei Suediei, Madelene Eichorn.
O ediţie pilot a programului s-a desfăşurat, în perioada martie-mai a anului curent, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a R. Moldova. În cadrul cursului, 10 studenţi ai Facultăţii Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, dar şi ai Facultăţii Inginerie Economică şi Business au fost familiarizaţi cu antreprenoriatul tehnologic.
Cu ajutorul acestui program, studenţii vor putea genera produse inovatoare şi utile pentru societate. Programul îşi propune să schimbe viziunile tinerilor, orientându-i către dezvoltarea economiei digitale, care este în continuă ascensiune la nivel internaţional.
„Startup Academy” parte a programului Startup Moldova este o iniţiativă educaţională dedicată actualilor şi potenţialilor antreprenori, care este dezvoltată în cadrul Proiectului TEKWILL, cu suportul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi a Suediei. Obiectivul de bază al Proiectului „Tekwill”, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a ţării prin îmbunătăţirea capacităţilor antreprenoriale şi educaţionale ale membrilor societăţii, dar şi a potenţialului de cercetare şi dezvoltare al instituţiilor de învăţământ superior, în conformitate cu cererea de pe piaţa IT.